Ankeiler: 'Het Vlinderhuis' komt met een nieuw en uniek project georganiseerd met 15 lagere scholen.

- 'Het Vlinderhuis' komt met een nieuw en uniek project georganiseerd met 15 lagere scholen. Op 1 november geven René Blok van het Vlinderhuis en Wethouder Annemiek van Loon het startschot voor dit unieke en fleurige project in de Gemeente Epe.

Het Vlinderhuis en René Blok

Het Vlinderhuis is een club vrijwilligers die zich inzetten voor een schone leefomgeving. Aangestuurd door René Blok die zich hiervoor inmiddels al een decennia vrijwillig inzet. “ Veel mensen denken dat ik voor de Gemeente Epe werk of voor Axent Groen. Of, omdat ik overal zichtbaar ben met de witte Elektra auto, dat ik voor Elektra BV werk. Dit is echt een misvatting. Dit is onze sponsor auto en ik doe dit werk vrijwillig.

Eigenlijk is het puur burgerparticipatie. En zijn onze initiatieven burgerinitiatieven. Iedereen kan dit doen. Je moet het alleen echt willen. Zo ook dit project dat meer dan een jaar voorbereiding vraagt. Het is een samenwerking met maar liefst 15 scholen en Axent Groen, het Waterschap Vallei en Veluwe, de Gemeente Epe en Baltus in Vaassen. Voor je de neuzen de zelfde kant op hebt, daar ben je echt wel even mee bezig. Daarnaast zijn het peperdure projecten waarvoor je ook de financiën bij elkaar moet schrapen. Gelukkig hebben dit jaar deelnemers aan Inner Wheel Epe voor Epe 1200 euro bij elkaar gefietst en deden de Gemeente, de Rabobank en het Waterschap V&V ook een flinke bijdrage. Projecten als deze moet je met vrijwilligers doen want anders is het niet te betalen. Zo kunnen we dit unieke maar kostbare project dan toch realiseren".

Leerlingen en hun Vlinder

In de maand oktober zijn 390 leerlingen van de Gildeschool, Nieuwe Wisselseschool, Jenaplan t Hoge Land, Anne de Vriesschool, de Krugerstee, W.G. van de Hulstschool, Hoge Weerdschool, Sterrenschool Geerstraat, de Violier, de Sprenge Vaassen, Geradus Majella, het Mosterzaadje, de Sprenge Emst en de K. Norelschool volop bezig geweest met het ontwerpen van hun Vlinder.

Het paste perfect in het thema van de Kinderboekenweek Giga Groen. Het enthousiasme bij de kinderen is echt bijzonder.

Iedere school heeft uit deze ontwerpen één vlinder gekozen die gerealiseerd gaat worden met bloembollen. Deze week zijn door Axent de plekken waar de vlinders komen te liggen uitgegraven en voorzien van schone zwarte grond. Bij iedere school komt één te liggen. Het doel van het project is om op scholen in de gemeente Epe aandacht te vragen voor het verminderen van (zwerf)afval én het herstellen en vergroten van de biodiversiteit. Dit project draagt bij aan de biodiversiteit in onze gemeente. En dat er meer bewustwording komt voor de eigen leefomgeving die steeds meer onder druk komt te staan. In het Vegtelarijpark bij het Vlinderhuis komen ook nog drie van deze bloembollenvlinders en één in het Sweerts de Landaspark. De bloembollen zijn 18 soorten biologisch geteelde bollen en het zijn vroege voorjaarbloeiers. Ze moeten ervoor gaan zorgen dat het er in het voorjaar hopelijk zoemt van de insecten.

De kinderen hebben zelf ook een naam bedacht voor dit project. De winnende naam is geworden EXPEDITIE VLINDER.

Startschot bij de Gildeschool

Op 1 november gaat een team vrijwilligers van ‘het Vlinderhuis’ samen met de kinderen de Gildeschool beginnen met het poten. René Blok van het Vlinderhuis en Wethouder Annemiek van Loon geven het startschot. De kick-off gebeurt bij de Gildeschool aan de Sint Crusiusweg in Epe. De kinderen en omwonenden kunnen het hele voorjaar van de vrolijke kleuren van de bloemen genieten. En hun leefomgeving nog meer waarderen. En we houden het met elkaar opgeruimd en schoon.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel