Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tenten en vaandels bij kasteel Cannenburch. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink in het kasteelpark. Foto: Omroep Gelderland
Kasteel Cannenburch bij Vaassen. Foto: Omroep Gelderland

Kasteel Cannenburch bij Vaassen. Foto: Omroep Gelderland

VAASSEN - Jagers en verzamelaars uit de steentijd, Romeinse soldaten in Nijmegen, adellijke bewoners van de Gelderse kastelen en Veluwse boeren uit de negentiende eeuw. Het is dit weekend een bonte verzameling van historische figuren rond kasteel Cannenburch bij Vaassen. Ongeveer tweehonderd artiesten beelden samen de volledige geschiedenis van Gelderland uit. Zij trotseren de hitte voor de grote finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer.

De meeste acteurs op het evenemententerrein zijn gewend aan hoge temperaturen. Zij trekken met 32 graden nog rustig hun volledige harnas aan voor een veldslag. Ook dit weekend staat aan het einde van de middag een gevecht gepland. Gelderse ridders onder leiding van hertog Karel van Gelre binden de strijd aan met Bourgondische soldaten die het zelfstandige hertogdom Gelderland willen veroveren.

Tenten en vaandels bij kasteel Cannenburch - Foto: Omroep Gelderland

Natuurlijk houden alle deelnemers rekening met de hitte. Zij hebben extra drinkpauzes ingelast. Op het evenemententerrein zijn de waterpunten duidelijk aangegeven en daarnaast zijn kampvuren verboden.

“Gelukkig zijn er veel bomen en biedt het water van de vijvers de nodige verkoeling”, zegt programmamaker en historicus René Arendsen die betrokken is bij de organisatie van het weekend. “In het prachtige kasteelpark is het zelfs aangenaam met een beetje wind tussen het groen. De warmte mag dus geen reden zijn om dit unieke historische feest te missen. Iedereen die een klein beetje van Gelderland houdt, moet dit meemaken.”

Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink in het kasteelpark - Foto: Omroep Gelderland

Verhaal van Gelderland

Het historische evenement is een initiatief van Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre. Zij willen het Verhaal van Gelderland bekend maken bij een breder publiek. In het najaar verschijnt een vierdelig boekwerk met deze titel over de Gelderse geschiedenis vanaf de prehistorie tot de coronacrisis. Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven heeft deze week de laatste teksten gecorrigeerd. “Het is onvoorstelbaar hoeveel werk alle auteurs geleverd hebben bij de totstandkoming van de vier boeken. Maar het werk is voltooid en ik ben er heel trots op.”

Rapper Rico en Remy van Kesteren

Dolly Verhoeven geeft twee keer per dag een lezing over de agrarische ontwikkelingen in Gelderland tijdens de twintigste eeuw. Ook andere auteurs van het boekproject Verhaal van Gelderland nemen bezoekers mee in hun deel van de Gelderse geschiedenis. In het kasteelpark geven artiesten optredens waarbij ze zich lieten inspireren door historische verhalen of locaties in Gelderland. Een paar namen uit de line-up zijn schrijver Jaap Robben, rapper Rico, harpist Remy van Kesteren en de band Clean Pete.

De Verhaal van Gelderland Zomertoerfinale is zowel op zaterdag als zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang tot het evenement rondom de Cannenburch is gratis. Voor het kasteel gelden de normale entreeprijzen. Het boek Verhaal van Gelderland ligt vanaf 10 november in de boekwinkels.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties.

Deel dit artikel