Fotograaf en jurylid Johan van der Wielen. Foto: Omroep Gelderland

Fotograaf en jurylid Johan van der Wielen. Foto: Omroep Gelderland

HEERDE - De zoektocht naar de mooiste natuurfoto van Gelderland is begonnen. Het is de vierde keer dat natuurplatform BuitenGewoon de fotowedstrijd organiseert. Ook zonder dure camera kun je mooie natuurfoto’s maken, zegt fotograaf en jurylid Johan van der Wielen.

Van der Wielen ligt languit in het gras in de uiterwaarden bij Wageningen om een pinksterbloem vast te leggen. Als je ervoor zorgt dat de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond groot is, krijg je een hele mooie, vage achtergrond. Dan kan het ook gewoon met je mobiele telefoon, legt hij uit.

Slimme software

De kwaliteit van de foto hangt vooral af van de creativiteit van de fotograaf. Als je een dure camera hebt, maar je weet niets van diafragma en sluitertijden, ben je met een mobiele telefoon wellicht zelfs beter af. De telefoon maakt gebruik van slimme software die ervoor zorgt dat er onder slechte lichtomstandigheden toch mooie foto’s gemaakt worden.

Fotograaf Johan van der Wielen en boswachter Clara Wilken geven tips:

Het is aan te raden om de digitale zoomfunctie van je telefoon niet te gebruiken. Dit gaat ten koste van het aantal pixels, waardoor er van de kwaliteit van de foto weinig overblijft. Nieuwere telefoons beschikken vaak over meerdere lenzen. Door van cameralens te wisselen heb je dan alsnog de mogelijkheid om onderwerpen dichterbij te halen. En anders kun je beter proberen om zelf dichter bij je onderwerp te komen.

Zonsopkomst en zonsondergang

Boswachter Clara Wilken is ook een van de juryleden van de Gelderse Natuurfotowedstrijd. Zij adviseert om aan het begin of juist het einde van de dag op pad te gaan. Dat zijn de momenten waarop de kans het grootst is om bijvoorbeeld wild voor je lens te krijgen. Bovendien zorgt de lage stand van de zon dan vaak voor sfeervollere lichtomstandigheden, wat de kwaliteit van je foto ten goede komt.

Wilken adviseert verder om je van tevoren te verdiepen in het onderwerp dat je wilt fotograferen. Als je weet welke planten en dieren in een gebied leven, hoe dieren zich gedragen en welke omstandigheden ideaal zijn voor bepaalde planten, kun je gerichter op pad. “Zorg er bij het fotograferen altijd voor dat je planten niet vertrapt en dieren niet verjaagt”, merkt de boswachter verder op. “Dat levert uiteindelijk altijd een betere foto op.”

Natuurfotowedstrijd

Als je een mooi plaatje hebt geschoten, kun die tot het einde van de maand inzenden voor de natuurfotowedstrijd van BuitenGewoon. Er zijn verschillende categorieën, zoals landschap, dieren en macro, waarvoor je kunt inzenden. Nieuw dit jaar is dat er ook een speciale categorie is voor de jeugd. De winnende foto’s worden gekozen door de jury, maar er is ook een publieksprijs.

Meer informatie over de fotowedstrijd vind je op BuitenGewoon.nl.

Deel dit artikel