Lies. Foto: Omroep Gelderland

Lies. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - Een kwart van de Gelderse leerlingen zit deze week thuis in plaats van op school, omdat ze zelf ziek zijn, of in quarantaine moeten. "Het is niet de vraag wie het heeft, maar wie niet."

Tijn (16) en Lies (12) Hermans uit Oosterbeek zitten samen in quarantaine. De zusjes zitten op het Beekdal Lyceum. Tijn heeft corona, Lies niet. “Toen we na de kerst weer naar school mochten, merkte je al dat de besmettingen op begonnen te lopen”, zegt Tijn. “Ik hoorde om mij heen van vriendinnen: ’die heeft corona, die heeft corona, ik moet in quarantaine.’” Lies herkent het: “Het is het enige dat je hoort om je heen.”

Tijn en Lies zitten samen thuis in quarantaine:

[video:7533596]

Sophie Burgemeester (15) uit Huissen zit ook weer thuis sinds een paar dagen. Haar hele school, Het Over Betuwe College (OBC) Huissen, is naar huis gestuurd. Het aantal besmettingen onder leerlingen en docenten liep dusdanig snel op, dat de schoolleiding het verstandiger achtte iedereen in quarantaine of isolatie te laten gaan.

Zie ook: School stuurt alle klassen naar huis vanwege oplopend aantal besmettingen

Ze is sinds de kerst vrijwel niet meer op school geweest en daar heeft ze echt last van. “Ik zat eerst op vmbo basis, maar ben nu naar kader gegaan. Ik krijg door de online lessen leerachterstanden, vooral bij biologie en Engels. Het is echt veel moeilijker leren.”

'Er ontstaan hoe dan ook achterstanden'

Dat erkent de interim-directeur van de school, Patrick Vreeman. “Er ontstaan hoe dan ook achterstanden in het onderwijs. Die probeer je zo goed mogelijk weer weg te werken, maar dit is voor niemand een ideale situatie. Kinderen zijn er echt bij gebaat om gewoon fysiek op school te zijn.”

Zie ook: Scholen roepen om soepelere quarantaineregels

Veel scholen roepen om een versoepeling van de quarantaineregels, zodat er minder leerlingen thuis hoeven te zitten terwijl ze niet ziek zijn. Vrijdag sprak het OMT met elkaar over soepelere quarantaineregels op scholen. Wat daar uit is gekomen is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Deel dit artikel