Toeslagenaffaire nog niet voorbij voor Kristel: 'Het blijft een strijd' - RTV 794

Kristel en haar gezin kijken uit naar betere tijden.  Foto: Omroep Gelderland

Kristel en haar gezin kijken uit naar betere tijden. Foto: Omroep Gelderland

WESTENDORP - Kristel de Waal uit Westendorp raakte door de Toeslagenaffaire haar hele bedrijf kwijt. De Belastingdienst zag Kristel als fraudeur en dwong haar 150.000 euro terug te betalen. In de documentaire 'Alleen tegen de Staat' die maandagavond werd uitgezonden doen vijf moeders die slachtoffer werden van fouten bij de Belastingdienst hun verhaal. Voor Kristel is de documentaire herkenbaar en confronterend.

"Het is nog steeds een strijd. Dat voel je als je de documentaire Alleen tegen de staat kijkt", vertelt Kristel. "Het herstel, dat ons zo beloofd is, gaat gewoon niet zoals verwacht. De overheid ziet de slachtoffers nog steeds niet als mensen."

De Waal kent de verhalen die aan bod komen in de documentaire. "Dat die moeders hun verhaal doen, dat is erg moedig. Het is belangrijk dat die schrijnende situaties verteld worden."

Zie ook: Kristel werd gezien als fraudeur door de Belastingdienst: 'Mijn bedrijf ging erdoor kapot'

Leed aangedaan

Vooral omdat de belastingfout met toeslagen voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show is, denkt Kristel. Voor haar is het, als moeder van negen kinderen, allesbehalve dat. "Ik hoop dat mensen door Alleen tegen de staat beseffen hoe groot de schade is. Het maakt duidelijk dat mensen zich jarenlang alleen hebben gevoeld en zich afvroegen wat ze verkeerd hebben gedaan."

Ergens hoopt ze ook dat bestuurders de documentaire kijken. De Waal: "Zij hebben ouders en vooral kinderen zo veel leed aangedaan. En de problemen zijn nog lang niet opgelost."

Met financiële compensatie is het boek voor veel slachtoffers niet gesloten. "De argwaan blijft. Het vertrouwen is weg. Het is een trauma dat moet slijten. Een trauma van jarenlang strijden", zegt Kristel.

Zie ook: Kristel raakte haar hele bedrijf kwijt door de toeslagenaffaire

Deel dit artikel