Ankeiler: Op zaterdag 6 augustus houdt bezoektuin de Vorst Hof in Epe aan de Spoorlaan 5 een open dag van 10.00 tot 17.00 uur.

- Op zaterdag 6 augustus houdt bezoektuin de Vorst Hof in Epe aan de Spoorlaan 5 een open dag van 10.00 tot 17.00 uur.

Volgens Roel Vorsthof is zijn tuin allesbehalve onder architectuur aangelegd met allerlei beplantingsplannen, maar een tuin die op gevoel is ontstaan.

“Toen we hier 30 jaar geleden kwamen wonen, was het een groentetuin met oude uiteen gevallen hagen van coniferen. Vroeger vond ik een tuin met groene planten zoals Hosta, varens en buxusbollen geweldig. Langzamerhand ging het groen over in kleur, heel veel kleur. Door andere tuinen te observeren kwam ik tot de conclusie dat mijn tuin meer structuur nodig had. De kleuren waren niet op elkaar afgestemd en er was te weinig aandacht voor bloem en blad. Ook ontbeerde de tuin grotere plantengroepen. Ik plantte Persicarium, Helenium en Monarda, die nu herhalend voorkomen. Herhalende en grotere groepen geven rust in de tuin. Het is mijn dreamteam. Rond deze groepen groeien veel andere planten. Door weefplanten zoals Thalictrum, Sanguisorba, Verbena, Foeniculum vulgare etc. te gebruiken werden de borders uitbundiger. Weefplanten maken een tuin natuurlijker. Door de toevoeging van de ooit zo verfoeide dahlia’s is er nu volop bloei tot aan de eerste vorst. De kleuren in de tuin waren aanvankelijk rood, rose, lila en paars. Voor mijn gevoel vlamde het niet genoeg. Door toevoeging van kleine plukjes oranje van Heliopsis en Leonotis, wit van Thalictrum en purpergeel Rudbeckia is de tuin nu vol verrassingen. Het hart danst in een feest van kleur. Door roodbladerige planten in te passen is er een mooi contrast ontstaan, door o.a. Heuchera, Eupatoruim Choclate, Canna, Ricinus. Rood blad geeft ook rust. Vooral in de herfst sieren de grassen. Vroeger ontweek ik ze, de niet winterharde planten, maar tegenwoordig kan ik ze niet meer laten staan, zoals de Asclepias, Leonotis en verschillende salvia’s zoals Amistad en Confertiflora. Met zo’n grote bloemenpracht is het wel van belang dat er wat rustpunten zijn, bijvoorbeeld een vijver in het midden en hoge hagen die de tuin omzomen en er zijn andere groenblijvende heesters en uiteraard een stuk gazon.”

Daarnaast geven bomen een plafond aan de tuin. Langzamerhand is de Vorst Hof een prachtige, op gevoel gegroeide cottagetuin geworden met een vleugje Dutch Wave.

Iedereen is van harte welkom in de tuin van Roel Vorsthof. De toegang is gratis. De Vorst Hof vindt u aan de Spoorlaan 5 in Epe. Kijk voor informatie ook op: www.opentuindevorsthof.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel