- Op een vroege ochtend reisde ik af naar het Veluwse Wapenveld, een dorp in de provincie Gelderland, voor een bijzondere ontmoeting met Tineke Schoenman, systemisch sjamanistisch paardencoach.

Op een vroege ochtend reisde ik af naar het Veluwse Wapenveld, een dorp in de provincie Gelderland, voor een bijzondere ontmoeting met Tineke Schoenman, systemisch sjamanistisch paardencoach.

Net zo spontaan als dat de paarden me met luid gehinnik begroeten, doet Tineke vol enthousiasme de deur open en nodigt ze me uit voor een kop thee met iets lekkers erbij.

Alhoewel ik me in mijn vrije tijd graag op een paardenrug begeef en zo af en toe ook artikelen lees over paarden, was ik zonder voorkennis naar Wapenveld afgereisd. Heel even, denkend aan het begrip ‘systemisch sjamanistisch paardencoaching’ zat ik met mijn mond vol tanden. Tineke stelde me meteen op mijn gemak. “Ik laat deelnemers niet met een touwtje naar een paard toelopen, om het paard vervolgens aan datzelfde touwtje te leiden. Bij systemisch sjamanistisch paardencoaching zet de coach de paarden met hun onvoorwaardelijke liefde en wijsheid in, door vanuit diep respect en met een open hart samen te werken met de paarden. Ik werk met een vorm van systemische opstellingen geïnspireerd door het sjamanisme. Het sjamanisme kijkt verder dan alleen dat wat zichtbaar is, er wordt ook gekeken naar de niet zichtbare invloeden. Paarden reageren al van nature op het totale systeem, paarden reageren continu op de energie en invloeden uit hun omgeving”. Met systemisch werken probeer ik de deelnemer van de sessie te helpen met inzicht te krijgen in de plek in een systeem en de verhouding met de anderen in dat systeem. Het systeem kan bijvoorbeeld de familie-achtergrond zijn, maar zo ook de organisatie waar de deelnemer dagelijks werkzaam is. Tijdens een sessie zal een paard op de persoon reageren die bij het paard gaat staan. Het paard doet meer, het reageert ook op de spanning of invloed die diegene (onbewust) met zich meedraagt vanuit de familie-achtergrond of vanuit de werksituatie”, aldus Tineke.

Tineke's rol als Coach

Op mijn vraag wat nu Tineke’s rol als coach in het geheel is, legt ze mij dit rustig uit. “Tijdens de sessie concentreer ik me op het gedrag van de deelnemer. Wat dat gedrag weer heeft op het handelen van het paard, observeer ik. Dit blijf ik doen en intussen stel ik vragen aan de deelnemer. De deelnemer voelt de eigen blokkades. Langzaam ontstaat er een situatie dat er kijk ontstaat op datgene wat de deelnemer innerlijk uitsluit of tegenhoudt. De deelnemer ervaart bewustzijn op datgene wat soms nog in het onbewust zijn aanwezig is.

Waarom heeft Tineke voor dit beroep gekozen?

“Dat komt omdat ik eigenlijk al mijn hele leven mensen wil helpen. En met dit beroep kom je mensen tegen die zich zelf willen helpen en die in de spiegel willen kijken”. Tineke vervolgt haar verhaal. “Paarden gaan als een rode draad door mijn leven, ik heb ook altijd paarden gehad. Ik vind het werken met paarden prachtig, dit werk raakt mij in mijn energie. Ergens in 2017 kwam ik toevallig in contact met Marjolein …… Zij volgde de opleiding “Systemisch Sjamanistisch Paardencoaching”. Na een interessant gesprek, liet zij haar visitekaartje en wat informatie achter. Hulp bieden aan mensen en dit kunnen combineren met mijn passie, de paarden. Ik was vastbesloten om de opleiding bij Coby van Beets – van der Hoeff te Beemte Broekland te volgen. Het was een zware opleiding die gepaard ging met vele ervaringen, ontdekkingen en intense gevoelens. Gelukkig sta je tijdens de opleiding er niet alleen voor en oefen je heel veel met andere deelnemers van de anderhalf jaar durende opleiding”. In 2019 heb ik de opleiding afgerond”.

Tineke volgde de module trauma maar ze wil niet graag een trauma coach genoemd worden. “Paarden maken ook geen onderscheid tussen bijvoorbeeld een traumatische ervaring of iets heel anders. Een paard heeft geen oordeel en ziet ook geen goed of fout. Voordat de sessie start, ga ik blanco met de deelnemer(s) de paddock of de weide in, maar ik bied wel de veiligheid om de deelnemer zich te laten openstellen”, aldus Tineke.

Tineke werkt zowel met haar eigen paarden, als met andere paarden. Dierenwelzijn staat voorop en vandaar dat Tineke een beperking in het aantal sessies per periode stelt.

Tineke’s motto om zoveel mogelijk mensen en nog meer mensen te kunnen helpen, is de reden dat ze in januari start met de module “autisme”. Daarnaast wil ze veel meer bekendheid geven aan ‘Systemisch, sjamanistisch paardencoachen’. “Immers, zelfs al ben je bang voor paarden, paarden verbinden je vanuit hun natuur met het grotere geheel. Er zijn zoveel mensen die geholpen kunnen worden. Stel jezelf eens de vraag waar je dagelijks tegen oploopt, waarom lukt dat ene ding maar niet, waarom kan ik mijn gevoelens niet uiten, waarom kan ik geen ‘nee’ verkopen.

Uitnodiging open sessie

Op welke manier wil je dan meer bekendheid maken aan het ‘Systemisch, sjamanistisch paardencoachen’? “Ik wil graag een gratis sessie aanbieden aan ongeveer acht deelnemers. Iedereen, jong of oud, die tegen een probleem aanloopt en zich geen raad weet, kan zich geheel vrijblijvend aanmelden voor de sessie op zaterdag 15 januari 2022. Inloop is om 13.00 uur. De sessie die om 13.30 uur aanvangt, duurt de hele middag. Je kunt je aanmelden via mail: tinekeschoenman@hotmail.com. Na aanmelding ontvang je een bevestiging. Om alles in goede banen te leiden, zijn er wel ’n aantal regels: vol=vol, er wordt niet gereden en/of op het paard gezeten, deelname is op eigen risico. De veiligheid wordt zoveel mogelijk gewaarborgd en een privacybeleid wordt gehanteerd”.

Voordat ik afscheid neem van deze bijzondere vrouw stel ik haar een laatste vraag. “Tineke, ik zou mezelf ook graag als deelnemer willen opgeven. Kan dat?” Goedlachse Tineke knikt ja en roept nog: “Iedereen is welkom”.

Met veel meer kennis over dit boeiende onderwerp, rij ik diezelfde ochtend in december weer richting huiswaarts. Zou mijn kleine kudde thuis nu anders reageren op mij, of reageren ze hetzelfde maar ervaar ik nu meer? Hoe dan ook, mijn besluit ligt vast en ga ik ook een sessie volgen bij Tineke, de systemisch, sjamanistische paardencoach uit Wapenveld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel