Ankeiler: Het gebeurt niet vaak dat er een reddingsoperatie voor een zeldzaam plantje op poten wordt gezet.

- Het gebeurt niet vaak dat er een reddingsoperatie voor een zeldzaam plantje op poten wordt gezet. In natuurgebied het Wisselse Veen bij Epe werd tijdens een inventarisatie de kleine valeriaan ontdekt. Bijzonder, want dit tot 30 centimeter hoge plantje uit de kamperfoeliefamilie staat op de rode lijst van bedreigde planten.

Het afgelopen jaar zijn stekjes van de zeldzame plant opgekweekt en vermeerderd. Natuurorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen spreekt van een succes. Woensdagmiddag worden de nieuwe exemplaren teruggeplant in het veengebied bij Epe.

In een kas van Natuurbalans in Nijmegen zijn de afgelopen maanden zo'n 100 nieuwe pollen gekweekt, vertelt ecoloog André de Bonte. De planten kwamen in bloei, waardoor ook de zaden konden worden verzameld. Zowel de zaden als de planten worden teruggebracht in het natuurgebied. "Alleen al de pollen zullen de populatie van de kleine valeriaan enorm vergroten en helpen om de toekomst te behouden in dit gebied", aldus De Bonte.

De zeldzame plant werd woensdagmiddag teruggeplant in een veengebied:

Leefgebied voor kleine valeriaan verdwenen

De kleine valeriaan (Valeriana dioica in het Latijns ) kwam vroeger veel voor in ons land. De plant deed het goed op plaatsen waar water van goede kwaliteit aan de oppervlakte komt en waar de bodem niet heel voedselrijk is. De laatste decennia zijn veel van dit soort gebieden verdwenen, waardoor er nog maar weinig groeiplaatsen over zijn in ons land.

Het Wisselse Veen is een voormalig landbouwgebied. In twintig jaar tijd veranderde het natuurgebied bij Epe volgens Geldersch Landschap en Kasteelen in een van de meest waardevolle natuurgebieden op de Veluwe.

Deel dit artikel