Weinig vertrouwen in heropening slachterij: 'Toezicht niet onafhankelijk' - RTV 794
Ankeiler: Slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag weer open nadat het plan van aanpak is goedgekeurd door de NVWA.

EPE - Slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag weer open nadat het plan van aanpak is goedgekeurd door de NVWA. Maar actiegroep Varkens in Nood heeft weinig vertrouwen in de voorwaarden waaronder de slachterij weer open mag.

Directeur Frederieke Schouten van Varkens in Nood noemt het besluit teleurstellend. "Vooral omdat we denken dat het dierenwelzijn in de gemaakte afspraken niet geborgd is". Daarmee doelt Schouten op het feit dat er bijvoorbeeld extra camera's worden opgehangen, maar die beelden worden door de medewerkers zelf bekeken zegt ze. "Voor ons is het belangrijkste punt dat het toezicht in geen enkel slachthuis onafhankelijk is."

Daarnaast zegt Schouten dat de verplichte 'welfare officers' in dienst zijn van het slachthuis en dat medewerkers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) altijd in het bedrijf aanwezig zijn, waardoor ze beïnvloed kunnen worden. "Het toezicht is een gesloten pot."

Beter beoordeling van buitenaf

Gosschalk mag weer open nu het aantal camera's wordt verdubbeld en de slachtsnelheid omlaag gaat. Ook mogen dieren alleen nog worden aangeleverd onder toezicht van de NVWA-medewerkers. Ook zullen er in plaats van één nu twee inspecteurs van de autoriteit aanwezig zijn in Epe. Dat is maar een kleine verbetering, zeggen ze bij Varkens in Nood.

"Het maakt het met z'n tweeën makkelijker om iets van een misstand te zeggen en de slachtlijn stil te leggen. Maar beter zou zijn als de beoordeling van camerabeelden buiten het slachthuis gebeurt door mensen die niet onder invloed en werkdruk van het slachthuis zitten", oordeelt Schouten. Daarnaast is zij bang dat de extra NVWA'er en de verlaging van de slachtsnelheid tijdelijke maatregelen zullen zijn.

Ook wil de dierenwelzijnsorganisatie dat alle slachterijen intelligente camera's krijgen, met software die zelf bijvoorbeeld onverwachte bewegingen van dieren of agressieve bewegingen van medewerkers kan detecteren. "Want het is heel veel werk om de 29 camera's in Epe te bekijken."

Zie ook:

Deel dit artikel