Ankeiler: Een school waar de eigenheid van elk kind de ruimte krijgt. Waar kinderen in hun eigen tempo leren van het echte leven, om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

- Een school waar de eigenheid van elk kind de ruimte krijgt. Waar kinderen in hun eigen tempo leren van het echte leven, om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat is waar Vivanto voor staat. Deze particuliere school opent in september de deuren in Epe.

Initiatiefnemers Eveline Melcherts, Marika Selis en Haley Berghuis werken samen met een groep zeer betrokken ouders. De noodzaak om een nieuwe basisschool te beginnen komt vanuit hun eigen ervaring binnen het reguliere onderwijs. Marika: “Elk mens is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten en ontwikkeltempo. Het ene kind loopt al met tien maanden en het andere met anderhalf jaar. Dat vindt niemand vreemd, alleen leren schrijven moet als we zes jaar oud zijn. Terwijl er genoeg kleuters zijn die dan al lezen. En er zijn kinderen die daar pas met zeven jaar aan toe zijn. Deze kinderen zijn op andere vlakken verder. Toch blijven ze zitten. Wij dachten dat kan anders.”

Uitgebreide lesstof met en van het leven

Vivanto wordt een veilige leef- en leerplek voor kinderen van vier tot veertien jaar, waar ze leren van het leven met een breed lesaanbod. “Lezen, schrijven en rekenen integreren wij in de thema’s. Zo leren de kinderen deze vakken binnen hun eigen interessegebied. Dat maakt en houdt leren boeiend! En ze gaan zelf onderzoeken, waar mogelijk in de ‘echte wereld’. Als bij het thema water vragen komen over sluizen, dan gaan wij met de kinderen op pad om antwoorden te krijgen. Ook onderwerpen als geestelijke en lichamelijke gezondheid, spiritualiteit en filosofie komen aan bod. Geen dag gaat voorbij zonder dat ze een instrument mogen bespelen of een dansje kunnen doen. Dit zien wij als een essentieel onderdeel voor zelfexpressie”, legt Marika uit.

Eveline vult enthousiast aan: “We zoeken verbinding met de buurt en ondernemers. Ook de connectie met de natuur is voor ons essentieel. Wij zijn onderdeel van de natuur. Wij starten op ons schoolterrein een moestuin om zelf uit te eten. Bij Vivanto leven en leren kinderen van alle leeftijden met en door elkaar. Zo ontstaat als het ware één grote familie. Samen koken, opruimen en plezier maken is belangrijk en zorgt voor de veilige verbinding. Hierdoor is de overgang van thuis naar school ook meteen natuurlijker”.

Andere manier van kijken

Haley voegt toe: “Bij Vivanto zorgen we ervoor dat het kind zichzelf mag zijn en op zijn eigen manier kan bijdragen aan de groep. We vergelijken niet tussen kinderen, maar met jezelf. Waar was ik vorige week, waar ben ik nu en waar wil ik graag naartoe? Tijdens workshops en excursies wordt vanzelf duidelijk waar een kind echt blij van wordt. Ze stellen vragen en krijgen ruimte de verdieping in te gaan wanneer ze enthousiast zijn. Dan is de innerlijke motivatie aangesproken en zal het leerproces veel sneller verlopen dan bij opgedragen lesstof uit boekjes.”

Een school als Vivanto vraagt om een ander soort leerkracht. Leerkracht Renate: “Je bent de coach van elk kind. Je zoekt aanknopingspunten, inspireert, laat methodes los en ‘jongleert’ met leerlijnen. Je bouwt met kinderen en ouders aan groots opgezette thema’s die de grenzen van de school steeds overschrijden.”

De ouders spelen een grote rol bij Vivanto. “Intensieve ouderparticipatie betekent meer handen in de school en meer aandacht voor het leren van de kinderen. Elke ouder heeft wel iets te vertellen: vanuit een beroep, belangstelling of ervaring”, zegt Eveline.

Vivanto is een particuliere school: veel vrijheid, maar geen overheidssteun. Ouders betalen per kind een maandelijkse bijdrage. We zoeken voortdurend naar mogelijkheden om deze bijdrage zo laag mogelijk te houden. Belangstelling? Er is nog plek voor leerlingen. Ook hulp in de vorm van donaties, materialen of arbeid (leerkracht, workshops, klussen, stages et cetera) wordt gewaardeerd. Voor verdere informatie of inschrijving: www.vivanto.school of mail direct naar Eveline Melcherts e.melcherts@vivanto.school

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel