RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door
18 juli 2021 13:18


Zelfs in Japan klinkt de naam van dit familiebedrijf in Heerde
Foto: Zelfs in Japan klinkt de naam van dit familiebedrijf in Heerde
Bij het maken van orgels komt veel kennis kijken. Foto: Reil.

- Over de hele wereld komen ze, de specialisten van Orgelmakerij Reil in Heerde. Maar ver van huis hoeft Hans Reil niet om een orgel te vinden dat hem echt ráákt. In de Grote Kerk van Epe glijden zijn vingers over de toetsen van een fraai orgel van de Nederlandse orgelbouwer Abraham Meere. In de jaren negentig verrichtte het familiebedrijf een huzarenstukje door het uit 1809 stammende instrument helemaal te reconstrueren. Tientallen jaren ervaring kwamen eraan te pas, plus een goed oor voor klank, natuurlijk.

“Ieder orgel vinden wij belangrijk, maar dit is wel een hele bijzondere”, zegt Hans Reil (52) over het orgel in Epe, terwijl het stemmen van de fis en gis achter zijn rug doorgaat. “Er liggen hier veel herinneringen aan het fraaie werk dat we toen hebben gedaan. Er waren veel onderdelen verdwenen, maar we hebben alles gereconstrueerd in de stijl van Abraham Meere. “Ik kom hier al jaren voor regulier onderhoud en al die tijd raakt dit instrument mij.”

Over de grens

De wereld is het werkgebied van Orgelmakerij Reil, een familiebedrijf als geen ander. Johann Reil, de opa van Hans én de man die de onderneming in 1934 startte, kwam zelf ook van over de grens, die met Duitsland op precies te zijn. In Beieren leerde hij alles over orgelmakerij en het vermoeden is dat hij naar ons land kwam om een orgel te installeren in het Tuschinski theater in Amsterdam. Johann besloot te blijven hier te blijven en werkte voor meerdere orgelbouwers. Toen hij in de economische rampspoed van de jaren dertig op straat kwam te staan, zat hij allerminst bij de pakken neer. En zo komen we aan in 1934, het jaar waarin Orgelmakerij Reil het levenslicht ziet. In Rotterdam, dat wel.

Benieuwd naar dit familiebedrijf? Kijk dan hieronder de aflevering van Fa. Milie BV. De tekst gaat eronder verder.