Ramon en Jurre zijn de jongste molenaars van Nederland - RTV 794
Bevat Video: Video
Ankeiler: Twee tieners van 18 en 19 uit Vaassen hebben het officiële molenaarsdiploma ontvangen.

- Twee tieners van 18 en 19 uit Vaassen hebben het officiële molenaarsdiploma ontvangen. Ze zijn daarmee niet alleen de jongste molenaars van Nederland, maar vanwege hun leeftijd ook een uitzondering binnen de groep molenaars die het eeuwenoude ambacht uitvoert.

“Als mensen horen dat ik molenaar ben zie je een schrikreactie komen. Maar het zijn niet alleen de oude mannetjes op klompen en een baardje”, zegt de 18-jarige kersverse molenaar Ramon Kroes.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Hij hoopt het oubollige imago van het molenaarschap te veranderen. “Ik hoop dat ik kan laten zien dat ook jongeren juist molenaar kunnen zijn en dat je niet oud hoeft te zijn om met oude troep te werken.”

Leeftijdsgenoten vinden het bijzonder

Zijn collega Jurre Riphagen is de twee-na-jongste molenaar van Nederland en krijgt naast de verbaasde ook veel positieve reacties. “Leeftijdgenoten reageren vooral dat ze het heel bijzonder vinden dat ik molenaar ben. Die staan er natuurlijk helemaal niet bij stil dat je dat kunt worden. Die zijn vooral met andere dingen bezig.”

Voorbeeld voor andere jongeren

De Hollandsche Molen, de vereniging die zich in heel Nederland inzet voor het behoud van molens, wil dat daar verandering in komt. De organisatie wil graag dat het molenaarschap onder jongeren bekender en populairder wordt. Ramon en Jurre komen dan ook als geroepen.

“Ze zijn echt een voorbeeld voor jongeren in heel Nederland. We hopen dat heel veel jongeren zich laten inspireren door hen en ook molenaar willen worden, want op dit moment is nog maar 5 procent jonger dan 25 jaar”, aldus directeur van De Hollandsche Molen Nicole Bakker.

Grijze bende

De twee jongens hebben hetzelfde doel voor ogen en Ramon heeft een duidelijke visie op hoe dit te bereiken. “Ik denk dat er weinig jonge molenaars zijn, omdat het opleidingsinstituut voor molenaars een grijze bende is van 67-plus. Als daar wat jongerenbloed in gaat stromen dan komt die boost van jonge molenaars wel.”

Deel dit artikel