Dankzij Timo racen zonneauto's voor het eerst in Marokko - RTV 794

De Solar Challenge is dit jaar in Marokko. Foto: Solar Team Twente

De Solar Challenge is dit jaar in Marokko. Foto: Solar Team Twente

VAASSEN - Na maanden voorbereiding gaat maandagochtend de Solar Challenge voor studenten van start. De deelnemende teams leggen in vijf dagen 2500 kilometer af met een zelfgebouwde zonneauto. De wedstrijd is dit jaar voor het eerst in Marokko en heeft een Gelders tintje.

Normaal gesproken organiseert Timo Rietbergen uit Vaassen rally's voor klassieke auto's. Zijn bedrijf heet niet voor niets Classic Events. Toch werd hij gevraagd de Solar Challenge dit jaar te organiseren, de jaarlijkse strijd tussen technische studententeams om wie de beste zonneauto heeft gebouwd.

Genoeg zon

"Wij organiseren wel vaker grote evenementen in andere delen van de wereld. Ik had dit nog nooit gedaan en dacht meteen: waarom niet? En Marokko leek ons voor deze wedstrijd een mooie plek genoeg zon en mooie open wegen."

De wedstrijd vindt normaal gesproken plaats in Australië. Vanwege de strenge coronamaatregelen was dat dit jaar niet mogelijk. De Europese teams wilden toch heel graag racen en vroegen het bedrijf uit Vaassen om hulp.

De teams hebben ter plekke kunnen oefenen en dat was wel nodig. De uitlopers van het Atlasgebergte liggen op de route, en dat is wel wat anders dan een platte Australische weg, zegt Rietbergen. "Ze hebben alleen heel precies opgemeten. Bergen zijn voor deze auto's een enorme uitdaging", aldus Rietbergen.

Kamelen en zandstormen

Aan de wedstrijd doen ook een aantal Gelderlanders mee. Zo is de zonnewagen van de Universiteit Twente onder andere gemaakt met hulp van Mark van Eijk uit het Gelderse Aalten. En Swen Sekha uit Duiven doet mee met het team van de TU Delft.

Tijdens het oefenen kwam Sekha al overstekende kamelen en zandstormen tegen, vertelde hij eerder aan Omroep Gelderland. "De race zit vol met uitdagingen, de route is helemaal nieuw voor ons." Het team dat met de kortste tijd van alle bij elkaar opgetelde tijden finisht in Agadir, is de winnaar.

Zie ook: Zandstormen en overstekende kamelen, Swen doet mee aan de Solar Challenge

De teams hoeven vooralsnog niet ongerust te zijn over de terugweg naar Nederland, zegt Rietbergen. De Marokkaanse regering maakte vorige week bekend geen vluchten meer van en naar Nederland te laten gaan vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. "We vliegen op Brussel. En als dat niet lukt, dan zoeken we een andere oplossing."

Deel dit artikel