Namens de gemeente Epe was burgemeester Tom Horn aanwezig, samen met zijn echtgenote. De herdenking begon op de Oude Begraafplaats, waar kransen werden gelegd ter nagedachtenis aan de gevallenen. Vertegenwoordigers van de Oranjecommissie, de gemeente en stichting Broken Wings bewezen er hun eer. Het Gemengd Koor Zang en Vriendschap omlijstte het moment met twee indrukwekkende muziekstukken: Lascia ch'io pianga (lied van de vrijheid) en Love changes everything.
Aansluitend trok het gezelschap naar het monument bij Royal Vaassen. Hier klonk het Taptoe-signaal, ingetogen en krachtig geblazen door Manon Jonker - van Vemde van het Vaassens Fanfare Corps, gevolgd door de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. Ook op deze locatie werden kransen gelegd, ditmaal door de Oranjecommissie, de gemeente Epe en de directie van Royal Vaassen. Het Vaassens Fanfare Corps verzorgde de muzikale begeleiding.
Oud-mariniers en leden van de scouting stonden eerbiedig opgesteld bij het monument — een zichtbaar en ontroerend eerbetoon aan allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.
De herdenking werd voortgezet op het Marktplein. Daar spraken Gertjan van de Braak, voorzitter van de Oranjecommissie, en burgemeester Tom Horn over het blijvende belang van herdenken en waakzaamheid in een wereld waarin oorlog nog steeds realiteit is. Muzikale intermezzo’s van gitarist Fred Dijk en saxofonist Peter Vrinds gaven extra diepgang aan de toespraken.
De jeugd had een bijzondere rol in deze herdenking. Seela, Alana en Liza, drie leerlingen van basisschool De Violier, sloten de bijeenkomst af met een ontroerend gedicht dat de aanwezigen zichtbaar raakte.
De plechtigheid vond een warm en gezamenlijk slot tijdens een koffiemoment in De Speulbrink, waar men in verbondenheid terugkeek op een waardige en betekenisvolle herdenking.