Afdrukken
Ankeiler: Aan de Elspeterweg maken veel mensen al vele tientallen jaren gebruik van het bos bij het padvindershuis om te wandelen of de hond uit te laten.

VAASSEN - Aan de Elspeterweg maken veel mensen al vele tientallen jaren gebruik van het bos bij het padvindershuis om te wandelen of de hond uit te laten. Het is een mooi stukje natuur, waar het heerlijk wandelen is en waar honden op warme dagen fijn in de beek kunnen afkoelen. Het perceel ligt op wandelafstand van het dorp en is daarmee gemakkelijk wandelend te bereiken.

Hek rondom bos

Rondom het bos verschijnt nu echter plotseling een hek en door dat hek wordt dat bos en de bijbehorende parkeerplaats nu afgesloten. Dat is niet alleen jammer voor de wandelende mensen uit het dorp, maar ook voor de toeristen, die vanaf camping de Drieskamp, dat tegenover het perceel ligt, straks niet meer het bos in kunnen. Ook de vele wildroutes van ree, das en edelhert worden hiermee belemmerd. Zij lopen straks vanaf de beek tegen een hek aan als ze richting Gortel of Niersen willen.

Grafheuvels niet meer bereikbaar

Bovendien zijn cultuurhistorische plekken, zoals de drie grafheuvels die op het terrein liggen en de beek, straks niet meer bereikbaar en komen mensen die uitgezette wandelroutes volgen in de problemen. Veel mensen uit de omgeving hebben herinneringen aan dit bos, omdat velen daar hun jeugdjaren als padvinders hebben doorgebracht en anderen er jarenlang hebben gewandeld en er wellicht hun partner ten huwelijk vroegen, dan wel hun trouwfoto’s maakten. Ook hebben mensen er (met toestemming) de as van hun dierbaren uit laten strooien en kunnen deze nabestaanden deze plek straks niet meer bereiken.

Hondenbezitters niet blij

Doordat het afsluiten van dit bos neemt bovendien de toch al grote druk op andere uitlaatgebieden (die bovendien verder van het dorp liggen) voor honden toe. Dat leidt tot meer autoverkeer van en naar deze gebieden. Door de nieuwe zoneringsmaatregelen op de Veluwe dreigen echter ook andere gebieden en parkeerplaatsen te worden afgesloten, waarmee het probleem binnen niet al te lange tijd alleen maar groter dreigt te worden. Ook op de uitlaatgebieden zelf wordt het zo steeds drukker. Hondenbezitters moeten toch ergens hun hond uitlaten. Een plek waar een hond weer even hond kan zijn wordt steeds schaarser.

't Vrije Bos Vaassen

Het mag dan ook niet verbazen dat de regelmatige gebruikers inmiddels de handen ineen geslagen hebben en de trom gaan roeren om het bos open te houden. Zij hebben zich momenteel verenigd rondom de Facebookgroep ’t Vrije Bos Vaassen en bereiden, wanneer het bos daadwerkelijk wordt afgesloten, verdere acties voor.

Door: Wim van 't Einde.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel