RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Jan Stenvert
13 maart 2024 8:54


Schaapskudde sluit jaar vol tegenslagen af met feestdag
Foto: Schaapskudde sluit jaar vol tegenslagen af met feestdag
Lammetjesdag. Foto: Eigen foto: Stichting Schaapskudde Epe-Heerde

- Met de jaarlijkse Lammetjesdag sluit de schaapskudde Epe-Heerde zaterdag 16 maart niet alleen de lammertijd af, maar ook een jaar vol tegenslagen. Mede als gevolg daarvan zijn er dit jaar maar 89 lammetjes geboren, tegen wel 150 in topjaren.

Het zat de kudde op de Renderklippen afgelopen jaar niet mee. Eerst heerste er rotkreupel en later blauwtong. Door de rotkreupel moest er doorgeselecteerd en dus afscheid genomen worden van een aantal schapen. De gevolgen van blauwtong vielen in vergelijking met het aantal slachtoffers bij andere grote kuddes mee, maar toch kostte dat virus op de Renderklippen bijna tien dieren het leven. Daardoor waren beduidend minder ooien dan in andere jaren drachtig.

Er dartelen nu 89 lammetjes in en rond de schaapskooi. Een gelukje voor de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde is dat er daarvan 50 ooi zijn. Het is afhankelijk van hun verdere groei en ontwikkeling hoeveel er uiteindelijk bij de kudde kunnen blijven. De 39 rammen gaan kort voor de zomer in ieder geval weg om inteelt te voorkomen. Voor nakomelingen op de Renderklippen zorgen rammen van andere kuddes met het Veluws Heideschaap.

Eén schaap baarde zowaar een drieling, wat bij dit ras niet zo heel vaak gebeurt. Verder waren er dertien tweelingen. Twee lammeren vallen wel heel erg op in de kudde, want zij hebben een zwarte vacht, terwijl wit de kleur is die bij Veluwse Heideschapen hoort.

De kudde telt verder 114 jonge en volwassen ooien, zo’n dertig minder dan in andere jaren. De herder gaat zodra de lammeren in staat zijn mee te gaan, met een kleine 200 dieren op p0ad, tegen 300 in andere jaren. Het streven is elk jaar om de kudde in de zomer uit zo’n 140 dieren te laten bestaan.

Met de besmettelijke klauwaandoening en het landelijk heersende virus zaten de tegenslagen voor de Eper/Heerder schaapskudde er nog niet op. Begin november kreeg ook zij te maken met een aanval van een wolf. De kudde overnachtte zoals wel vaker in een volgens de regels met stroomdraad beveiligd weiland aan het eind van de Dellenweg, maar desondanks zag een wolf kans binnen de afrastering te komen. Geluk bij een ongeluk is dat het roofdier slechts één schaap doodde en er geen enkele verwondde. Mogelijk is de dader gestoord door verkeer op de Dellenweg. Er zwerven verschillende wolven in deze regio en die hebben al veel slachtoffers gemaakt. De Stichting Schaapskudde Epe-Heerde ziet zich nu genoodzaakt nòg meer geld te investeren in beveiligingsmaatregelen.

Op Lammetjesdag in en rond de schaapskooi op de Renderklippen zetten de herders, bestuursleden en vrijwilligers van de kudde alle zorgen opzij en sluiten ze het jaar feestelijk af. Ze trakteren zoals gebruikelijk op beschuit met muisjes en bij wijze van uitzondering mag iedereen bij de schapen en lammetjes de schaapskooi in. In tegenstelling tot in andere jaren worden er dit keer geen knuffelhoekjes in de schaapskooi ingericht; een lammetje op schoot nemen was dit jaar voorbehouden aan de vele mensen die een lammetje hebben geadopteerd.

De stichting introduceert op deze Lammetjesdag een nieuw initiatief van de Heerdenaren Hans van Es en Jannes Rosman (fotografie), die ansichtkaarten, stickers en postzegels met foto’s van de schaapskudde hebben laten ontwerpen. Die worden verkocht op Lammetjesdag, tijdens het schaapscheerdersfeest op zaterdag 8 juni in Heerde en bij Visit Heerde aan de Bonenburgerlaan. Het materiaal is gesponsord, de opbrengst is geheel voor de Stichting Schaapskudde, die dit jaar extra veel geld nodig heeft doordat er minder lammeren kunnen worden verkocht en doordat de extra beveiligingsmaatregelen tegen de wolf veel geld kosten.

De jachthoornblazersgroep van de Vlijthoornblazers uit Wapenveld treedt zoals gewoonlijk op en om 13.30 uur leidt bosbeheerder Bea Claessens een wandeling door de omgeving waarbij ze allerlei wetenswaardigheden vertelt over flora en fauna. Wilma Snel en Bep van de Beld gaan op een spinnenwiel aan de slag met wol van de kudde en Fahri Kilic komt uit de Randstad naar de schaapskooi om grote stroopwafels te bakken en verkopen.

Lammetjesdag is van 12.00 tot 16.00 uur en voor iedereen gratis toegankelijk.

Best  Epe  Heerde Nieuws 

natuur verkeer heerde dieren wapenveld wolf vrijwilligers zetten ongeluk voorpagina geld 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie