Ankeiler: Voor het tiende jaar op rij telt Gelderland minder campings. Natuur neemt de vrijkomende ruimte vaak over, of er komen woningen.

- Voor het tiende jaar op rij telt Gelderland minder campings. Natuur neemt de vrijkomende ruimte vaak over, of er komen woningen. En de ondernemende campinghouder weet best te overleven. Dat merkt een kleine familiecamping in Vaassen heel goed.

Het aantal campings in Gelderland daalt al jaren gestaag. In 2012 telde onze provincie er 570, daarvan zijn er nu nog 500 over. Die daling past in een landelijke trend, zegt Stijn Boode van HISWA-RECRON. De belangenvereniging ziet meerdere oorzaken. Veel kleinere campings kunnen bijvoorbeeld geen bedrijfsopvolger vinden. Andere campings hebben geldzorgen. Boode: "Door de stijgende kosten is het vooral voor kleine campings moeilijk overleven."

Daarnaast worden kampeerterreinen omgebouwd tot bungalowparken. Dat aantal is de afgelopen tien jaar wel toegenomen, aldus HISWA-RECRON. Verder zijn er bijvoorbeeld campings die worden opgekocht door gemeenten om er woningen te kunnen bouwen. Of het gaat om verouderde terreinen die worden teruggegeven aan de natuur. In totaal gaat het in Gelderland om vijf tot acht campings per jaar.

Volle campings

De daling lijkt een probleem, gezien de verhalen over de overvolle campings in de zomer. Maar dat is slechts ten dele waar, zegt Bas van Es van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Wie naar de cijfers kijkt, ziet namelijk ook een daling in de bezoekersaantallen op de Gelderse campings: van 192.000 overnachtingen in augustus 2020 naar 156.000 in dezelfde maand vorig jaar.

De campings die er wél zijn, hebben het druk. Daardoor lukt het niet iedereen om in het hoogseizoen een plekje te vinden. Kampeerders spelen daarop in door bijvoorbeeld eerder te reserveren of door wat langer te zoeken naar een geschikte plek. En door eerder of later in het seizoen naar de camping te gaan.

Eisen van de kritische consument

Wat er ook gebeurt: bestaande campings die uitbreiden of bezig zijn met een vernieuwingsslag. Die campings willen voldoen aan de toenemende eisen van de kritische consument, aldus Boode. Kampeerders die bijvoorbeeld eigen sanitair bij de tent willen, of vloerverwarming in de douches.

Bart Looijmans van de kleine familiecamping De Helfterkamp in Vaassen is zo'n vernieuwer. Hij investeerde onder meer in meer biodiversiteit op de camping en is al acht jaar bezig met een uitbreiding van 4 hectare, waarvan 3 hectare bedoeld is voor natuurontwikkeling. "Dat doen we samen met de natuurorganisaties hier in de buurt", zegt Looijmans. "Natuur en milieu is belangrijk voor ons en voor onze gasten. Dat beschouwen we echt als meerwaarde." Daarmee verwacht hij ook die ene hectare extra aan kampeerplekken vol te krijgen.

Deel dit artikel