OENE - Wie een traditionele kalkoen wil serveren aan de gasten met kerst, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Verschillende poeliers in heel Gelderland geven aan moeilijk aan het vlees te kunnen komen. Hoe kan dat?
Poelier Herman ter Weele uit Oene benoemt de oorzaak desgevraagd meteen. "Vogelgriep", zegt hij. "Met name vogelgriep in Frankrijk." Veel kerstkalkoenen in Nederland komen uit dat land. "En juist in Frankrijk heeft de vogelgriep flink huisgehouden afgelopen zomer. Daarom zijn er nu minder kalkoenen."
Ook in der Achterhoek merken ze dat er minder kalkoenen zijn. "Ze zijn schaarser", bevestigt versspecialist Wolters Poelier uit Harreveld. "Door de vogelgriep zijn bepaalde delen, zoals de dijen, vrijwel niet te krijgen. Ook bepaalde maten van de hele kalkoen zijn niet te bestellen. Het is niet zo dat ik geen kalkoen heb, maar het is moeilijker leverbaar."
Ook Wolters wijst naar de vogelgriep. "In Frankrijk zijn hele bedrijven met moederdieren en al geruimd in hele regio. Dat is daar ook met eenden gebeurd. Die zijn nu ook heel schaars. Omdat er zoveel geruimd is, gaat het ook nog wel even duren voor de schaarste voorbij is. De Franse eenden- en kalkoenbedrijven moeten weer helemaal opnieuw beginnen."
Een medewerker van Poeliersbedrijf Hans Koens in Duiven bevestigt het tekort aan kalkoenen. Ook daar speelt vogelgriep een rol. Maar ook wild is schaarser, zeggen ze bij Koens.
Dieren komen niet op de voederplekken
Hoe zit het met die andere kerstklassieker, wild? "De wolf", reageert Herman ter Weele weer. "Die eet natuurlijk veel wild, maar er zijn veel redenen. Er wordt gewoon minder geschoten. En als er minder geschoten wordt, is er minder wild. Dat komt niet alleen door de wolf. Er is nu ook veel eten in het bos. Dan komen er geen dieren op de voederplekken waar de jagers zijn. Ze vinden genoeg nootjes in het bos en hebben dus geen zin in een handje maïs."
Zijn er alternatieven? "Rollades", zegt Ter Weele. "Rundvlees, varkensvlees en lekkere gourmetschotels. We verkopen ook veel stoofpotjes als hazenpeper. Hazen zijn er wel genoeg."
Wolters zegt niet veel te merken van een tekort aan wild. "Ik kan hier in de Achterhoek genoeg leveren", vult hij aan. Hij kent wel een lokaal alternatief voor de kalkoen. "De Tante Door kip. Dat ras komt gewoon uit Lichtenvoorde, hier in de buurt. Het is mooi, lekker en regionaal vlees. Bovendien is het gegarandeerd vrij van antibiotica. Dus die raad ik zeker aan."