Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Resultaten van het onderzoek. Foto: Dreams-Study.nl
Jongeren kunnen zonder prikkels sleutelen aan auto's. Foto: Omroep Gelderland

Jongeren kunnen zonder prikkels sleutelen aan auto's. Foto: Omroep Gelderland

RENKUM - Veel Gelderlanders hebben een behoorlijke emotionele klap gekregen tijdens de coronaperiode. Dat geldt zeker voor pubers en al helemaal voor autistische pubers. Veel van hen kampen met depressie en lopen daardoor vast op school. Garage De SJEMfabriek in Renkum kan mogelijk een oplossing bieden. Zij bieden de jongeren een opvallende hobby en een prikkelarme omgeving.

De garage die dient als ervaringsplek voor autistische kinderen heeft op dit moment enorm veel extra aanmeldingen. De jongeren kunnen hier weer wat op krachten komen.

Dat doen ze door te sleutelen aan historische auto's. Eigenaar Robbert-Jan Herder, eigenaar van de SJEMfabriek merkt dat dat heel goed kan werken voor jongeren die normaal gesproken wellicht zouden afhaken op school. “Op deze manier kunnen ze weer tot rust komen en vertrouwen krijgen in zichzelf. Deze jongeren zijn zeker niet dom, maar ze passen niet helemaal in het Nederlandse onderwijssysteem.”

Lockdown

Het blijkt dat jongeren met autisme harder zijn geraakt door corona dan jongeren zonder autisme. Wouter Staal, hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie Radboudumc: “Vooral tijdens de lockdown zag je meer angst, slaapproblemen, boosheid en somberheid bij jongeren. Pubers willen in deze periode vooral contact maken met anderen, maar dat kon niet.

Uit de cijfers blijkt dat jongeren zonder autisme inmiddels daarvan weer lijken te herstellen, maar voor de groep met autisme geldt dat niet. Daar zijn de klachten juist toegenomen.”

Het gevaar is er dat jongeren stoppen met school. Daarom zouden er meer plekken als De SJEMfabriek moeten komen zeggen experts. Op die manier kunnen de jongeren in alle rust weer werken aan hun toekomst.

Resultaten van het onderzoek. - Foto: Dreams-Study.nl

Deel dit artikel