Slachtoffers werd gevraagd hun pinpas met pincode in een tas aan de deur te hangen.  Foto: Omroep Gelderland

Slachtoffers werd gevraagd hun pinpas met pincode in een tas aan de deur te hangen. Foto: Omroep Gelderland

HEERDE - Tegen een 26-jarige man uit Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie achttien maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht dit jaar meerdere ouderen, onder wie gedupeerden uit Oosterwolde en Heerde, te hebben opgelicht. Hij zou hun pinpas hebben opgehaald om geld mee te pinnen, maar volgens de verdachte zit de vork anders in de steel: hij had begrepen dat het geld van 'sugar daddy's' was.

Dat werd vrijdag duidelijk tijdens de rechtszaak in Zutphen, waar ook enkele slachtoffers bij aanwezig waren. Een 'sugar daddy' is een vaak oudere rijke man die zijn geld aan jonge vrouwen geeft in ruil voor dates. De Rotterdammer rijdt deze vrouwen rond als 'snodder', wat Surinaams is voor illegale taxi.

Volgens het OM heeft de verdachte meerdere oudere stellen opgelicht, door zich als bankmedewerker voor te doen en hen op die manier geld af te troggelen. De totale schade bedraagt ongeveer 24.000 euro.

Pinpas met code buiten aan de deur

Een echtpaar uit Heede ging voor 3080,69 euro het schip in. De verdachte zou hen hebben opgebeld en deed zich voor als bankmedewerker. Hij vertelde het paar dat er in België geldbedragen werden afgeschreven. Om dat te stoppen moest direct de bankpas geblokkeerd en vervangen worden.

De Rotterdammer liet hen hun bankpas met pincode in een envelop buiten de deur hangen, zodat de 'bank' die kon komen ophalen. Daarna belde de verdachte de slachtoffers nog een keer, om dit te herhalen met een andere bankpas.

Bekijk hier een reconstructie. De tekst gaat daaronder verder.

[video:7465162]

Reis naar Australië

In Oosterwolde werd ook iemand slachtoffer van de oplichtpraktijken. De verdachte belde het slachtoffer op als medewerker van de fraudehelpdesk van een bank met de boodschap dat er geprobeerd is geld van de rekening van de persoon af te halen.

Daarna stelde de verdachte voor samen via internet te kijken naar de rekening. Door middel van een speciale software kon de verdachte live op de computer van het slachtoffer meekijken. Hij kreeg de gedupeerde zover geld over te maken naar een andere rekening, 'om het zo veilig te stellen voor onderzoek'. Die rekening was van de verdachte.

Daarnaast maakte de verdachte volgens het OM ook slachtoffers in Den Haag en Zwolle, waar hij voor ruim 13.000 euro zou hebben buitgemaakt. De gedupeerde uit Zwolle was aanwezig in de zaal. De man vertelde huilend dat zijn reis naar Australië om de achterkleinkinderen te bezoeken door het missen van het geld niet door kon gaan. Inmiddels heeft de bank het geld al teruggegeven, maar in de tussentijd heeft zijn vrouw een herseninfarct gehad, waardoor de reis nu helemaal van de baan is.

'Dit wens je niemand toe'

Volgens de verdachte is er niks van het verhaal van het OM waar. Hij geeft aan oplichting 'heel erg' te vinden. "Ik heb zelf ook ouders en een oma, dit wens je niemand toe." De Rotterdammer legt de voorzitter van de rechtbank uit dat hij de gedupeerden niet heeft gebeld en er niet bij is langs geweest om de bankpassen op te halen of iemand heeft gemaand geld over te maken.

Wel zijn er camerabeelden waarop te zien is dat de verdachte met de pinpassen van de gedupeerden pint. Op de vraag hoe die bij hem zijn gekomen, legt hij uit dat hij die gekregen heeft van een vrouw die hij rondreed als 'snodder'. Hij heeft haar vanuit de randstad naar Heerde en omstreken gebracht.

De vrouw verdween dan altijd even, waarna ze terugkwam. De verdachte werd door haar gevraagd daarna geld uit de automaat te halen, waarvan hij een deel dan zelf mocht bewaren voor de rit. Hij kreeg van haar dan een pinpas en de code mee. "Die kreeg ze naar mijn weten van haar 'sugar daddy's'. Ik wist niet dat daarvoor mensen zijn opgelicht."

Tuig

Zijn advocate onderschrijft dit verhaal en vindt dan ook dat haar cliënt moet worden vrijgesproken, omdat hij niets met de oplichting te maken heeft. Het OM vindt dat onzin en noemt de verdachte 'tuig'. "Hij zoekt doelbewust kwetsbare oudere mensen uit om hen op te lichten."

Wat de rechtbank hiervan vindt, wordt over twee weken duidelijk. Dan volgt de uitspraak.

Deel dit artikel