RTV 794 - Nieuws

Trudy Scheele als verpleegkundige. Eigen fotoarchief

Trudy Scheele als verpleegkundige. Eigen fotoarchief

EPE - Afstandsmoeder Trudy Scheele-Gertsen uit Epe staat niet langer alleen in haar rechtszaak tegen de staat, omdat zij in de jaren '60 gedwongen afstand moest doen van haar kind. Bureau Clara Wichmann, die opkomt voor vrouwenrechten in Nederland, gaat alle vrouwen vertegenwoordigen die hetzelfde overkwam.

Door: Jenda Terpstra

Bureau Clara Wichmann vertegenwoordigt daarmee zeker 13.000 ongehuwde moeders die tussen 1956 (toen de adoptiewet werd aangenomen) en 1984 (toen abortus legaal werd) hun kind afstonden. 

Met de rechtszaak willen ze erkenning afdwingen van de staat dat er in deze tijd onrechtmatig tegen deze ongehuwde vrouwen is opgetreden. 

Advocaat Lisa-Marie Komp van Prakken d'Oliveira, die afstandsmoeder Trudy bijstaat, spreekt van een maatschappelijk systeem waarin ongehuwde moeders aan het kortste eind trokken. Er werd in veel gevallen van uitgegaan dat zij ongeschikt waren om voor hun eigen kind te zorgen, terwijl moeders beschermd hadden moeten worden. 'Bevoegdheden werden daarvoor misbruikt of niet ingezet.'

Trudy vertelde onlangs bij Omroep Gelderland hoe zij als 21-jarige haar zoon moest afstaan. Het verhaal verscheen in een serie over afstandsmoeders en adoptiekinderen

Crowdfunding 

Volgens Bureau Clara Wichmann is deze vrouwen 'decennia lang leed aangedaan'.

'Tot op de dag van vandaag gaan deze vrouwen hieronder gebukt. Met deze zaak kaarten wij dit onrecht aan en vragen de Staat het leed van deze vrouwen te erkennen, excuses te maken en deze vrouwen tegemoet te komen in de door hun geleden schade', aldus Linda Bryk van Bureau Clara Wichmann.  

Om het proces te kunnen bekostigen, is Bureau Clara Wichmann een crowdfunding gestart op het platform geef.nl. 

De rechtszaak zal waarschijnlijk eind 2020 van start gaan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel