RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Maria Maas
13 maart 2024 14:02


Voorlichtingsavond over noodopvang asielzoekers rustig verlopen, maar onduidelijkheid overheerst
Foto: Voorlichtingsavond over noodopvang asielzoekers rustig verlopen, maar onduidelijkheid overheerst
Veel belangstelling op informatieavond. Foto: Gert Foekens

- Maandagavond 11 maart vond in het gemeentehuis een voorlichtingsavond plaats van het COA en de gemeente over het in gebruik nemen van het Fletcherhotel aan de Dellenweg als noodopvanglocatie voor 276 asielzoekers.

Op 1 maart ontving de burgemeester van Epe een verzoek van de Commissaris van de Koning om mee te werken aan het tijdelijk in gebruik nemen van het Fletcherhotel als noodopvang. Vanwege de problemen in Ter Apel en het verstopt zitten van de hele asielketen is het COA nog altijd naarstig op zoek naar (tijdelijke) locaties. Bovendien zal begin april de grote tijdelijke locatie in Biddinghuizen gesloten worden. Burgemeester en wethouders besluiten op 5 maart om onder voorwaarden mee te werken. Zij informeren tijdens een besloten bijeenkomst de gemeenteraad. De omwonenden ontvangen een brief waarin ze uitgenodigd worden voor een informatieavond op 11 maart. Vanaf 12 maart zullen de eerste asielzoekers aankomen in het hotel.

De berichten veroorzaken de nodige maatschappelijke onrust in Epe. Een groep bewoners uit Epe Noord spant een kort geding aan bij de rechtbank in Zutphen. Zij spreken van onbehoorlijk bestuur en maken zich zorgen over hun leefomgeving en hun veiligheid.

En dan blijkt op 11 maart dat vlak voor de voorlichtingsavond B&W in een spoedvergadering besloten hebben een stap terug te zetten. De eerste bewoners / asielzoekers zijn pas welkom als de vergunningverlening is afgerond. Wanneer dat zal zijn blijft onduidelijk. Maar wel uitstel.

Een kleine 200 omwonenden zochten naar antwoorden op hun vragen, lopend langs de verschillende statafels van COA- en gemeentemedewerkers. Overheersend was de sfeer afwijzend en argwanend. "Wie garandeert dat het maar voor een half jaar is?", "Wie draagt zorg voor de veiligheid van onze vrouwen en kinderen?" , "Komt er extra surveillance?", "Kunnen de deuren van het hotel niet op slot vanaf 10 uur s ’avonds?", "Wat zijn de gevolgen voor ons toeristendorp". Veel antwoorden waren er nog niet. "Daarvoor is het allemaal nog te recent, maar we nemen uw zorgen mee" , aldus het COA en de gemeente. Een enkeling vroeg wat de gemeente gaat doen om de ontvangst van de asielzoekers goed te begeleiden en een paar mensen hebben zich bij het COA aangemeld als vrijwilliger.

Best  Epe  Zutphen Nieuws 

rechtbank epe zorg zutphen zetten kinderen voorpagina asielzoekers coa 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie