RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Communicatie Gemeente Epe
7 maart 2024 13:43


Noodopvang asielzoekers in Fletcher Hotel Epe-Zwolle
Foto: Noodopvang asielzoekers in Fletcher Hotel Epe-Zwolle
Noodopvang asielzoekers in Fletcher Hotel Epe-Zwolle. Foto: Eigen foto: Gemeente Epe

- Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil asielzoekers opvangen in Fletcher Hotel Epe-Zwolle aan de Dellenweg 115 in Epe. Dat heeft de gemeente Epe op vrijdag 1 maart te horen gekregen van de Commissaris van de Koning. Het gaat om maximaal 276 asielzoekers. Het college van de gemeente Epe heeft afgelopen dinsdag besloten om hier, onder voorwaarden, medewerking aan te verlenen.

Noodopvang

De druk op de asielzoekersopvang is ontzettend hoog. Het COA heeft per direct extra opvanglocaties nodig om de doorstroom vanuit Ter Apel te bevorderen. Het COA wil in Fletcher Hotel Epe – Zwolle een noodopvang voor asielzoekers starten. Deze opvang duurt minimaal een half jaar, met een mogelijkheid tot verlenging. De locatie wordt beheerd en beveiligd door het COA. 

Opvang asielzoekers

De eerste asielzoekers worden begin volgende week verwacht. De gemeente Epe is zich ervan bewust dat dit op korte termijn is en begrijpt dat dit impact heeft op inwoners. Als gemeente zien wij echter de noodzaak voor de opvang. Wij staan als gemeente in goed contact met het COA en behartigen, waar wij invloed hebben, de belangen van onze inwoners.

Wettelijke cijfers

Gemeente Epe heeft daarnaast, met de ingang van de Spreidingswet sinds februari, een wettelijke taak om asielzoekers op te vangen. Met de 276 asielzoekers die opgevangen gaan worden, voldoet de gemeente aan deze wettelijke taak. Maar het gaat hierbij niet alleen om cijfers. Wij hebben als gemeente oog voor de draagkracht van onze samenleving en vinden dan ook dat we ons met deze opvang van asielzoekers, naast de opvang van Oekraïners, maximaal inspannen voor de opvang van beide groepen vluchtelingen. Gemeente Epe gaat dan ook niet langer op zoek naar nieuwe locaties, tenzij vervanging van een bestaande locatie nodig is. Voor de opvang van statushouders, nieuwe Epenaren, blijven wij ons inspannen.

Informatieavond voor omwonenden

Omwonenden zijn vandaag per brief op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een informatieavond op maandag 11 maart. Er is een mailadres ingesteld voor zorgen en vragen: noodopvang@epe.nl.

Best  Epe  Zwolle Nieuws 

epe vluchtelingen voorpagina asielzoekers statushouders coa 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie