Het Veteranenhuis is er voor ontmoeting, een goed gesprek en samen lachen - RTV 794

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Nog niet alle schilden van alle eenheden hangen aan de wand, maar het zijn er al behoorlijk wat Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

'T HARDE - Een plek waar veteranen en andere oud-Defensiemedewerkers elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar herinneringen kunnen ophalen en een goed gesprek kunnen voeren. Dat moet het Veteranenhuis op 't Harde worden. Vrijdagochtend werd dat Veteranenhuis bij het Nederlands Artilleriemuseum geopend.

Initiatiefnemer voor het Veteranenhuis is Gerrit Bosch, zelf ook veteraan. "Ik spreek nog regelmatig andere veteranen. Ik hoorde regelmatig dat een veteranenhuis hier op de Veluwe wordt gemist", vertelt hij. "Een plek waar je je ervaringen kunt delen, herinneringen op kunt halen of gewoon je maten kunt ontmoeten. Dat willen we hier dus bieden."

Dankzij wat sponsoring en een samenwerking met het Nederlands Artilleriemuseum is dat Veteranenhuis er nu dus ook. "Elke doordeweekse middag zijn we open, tegelijk met het museum", vertelt Bosch. "Dat laten we in elk geval het eerste jaar zo. Daarna gaan we kijken of dat goed werkt, of dat er dagen zijn dat er niemand komt."

Geholpen door een luisterend oor

Volgens het Nederlands Veteraneninstituut is zo'n ontmoetingsplek erg belangrijk. Generaal Paul Hoefsloot is directeur-bestuurder van die instantie en mocht samen met burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg de officiële opening verrichten. "Iemand met wie het wat minder gaat, kan soms al enorm geholpen zijn met een luisterend oor", legt Hoefsloot uit. "Dat kan het net even iets makkelijker maken om het leven weer aan te kunnen. En we weten uit ervaring dat het makkelijker is om te praten met iemand die begrijpt wat je hebt meegemaakt, dan met iemand die niets met Defensie heeft."

En dat is precies waar het Veteranenhuis voor bedoeld is. "Hier mag iedereen komen die bij Defensie werkt of heeft gewerkt", vertelt Bosch. "Dus niet alleen veteranen, maar ook degenen die om wat voor reden dan ook niet uitgezonden konden worden, maar zich wel hebben ingezet. En we betrekken ook de familie van de veteranen hierbij, want soms weten die nog beter dan de veteraan zelf hoe het met diegene gaat."

Kijken naar de mooie dingen

Aan de wand hangen de schilden van verschillende eenheden die op missie zijn geweest, op een grote tafel in de ruimte liggen allerlei boeken over de missies en staan dvd's over die missies. "Hier kunnen mensen ook echt herinneringen ophalen", wijst Bosch. "Het hoeven geen zware gesprekken te zijn, hier kun je ook kijken naar de mooie dingen van je missie. Of discussiëren over de zin of onzin van je missie. Dat gebeurt nu veel over Afghanistan, bijvoorbeeld."

Die gemoedelijke ontmoetingen zullen er veel zijn, denkt Hoefsloot. "We zien in Nederland dat het met 95 procent van de veteranen goed gaat na een missie. 5 procent heeft het moeilijk, 2 procent heeft hulp nodig. Die hulp kunnen wij bij het Veteraneninsituut altijd bieden, maar zoals gezegd kan een goed gesprek met je maten of andere veteranen soms ook al meer doen dan professionele hulp. Dit soort huiskamers is daarom enorm waardevol."

En dat het Veteranenhuis pal naast het Artilleriemuseum ligt, is wat hem betreft ook een groot voordeel. "Hier kun je ook altijd even samen een wandeling maken om in het museum te kijken naar het materiaal dat je op missie gebruikte. Even herinneringen ophalen dus, dat kan hier perfect."

Deel dit artikel