Provincie wil parachutevluchten op Teuge beperken. Foto: Omroep Gelderland

Provincie wil parachutevluchten op Teuge beperken. Foto: Omroep Gelderland

TEUGE - De provincie Gelderland zet het plan door om parachutevluchten op vliegveld Teuge in weekenden deels te verbieden. Daarmee probeert de provincie omwonenden momenten 'zonder overlast' te geven.

Het paracentrum op Teuge onderzoekt op dit moment alle mogelijkheden. Als er stillere vliegtuigen gebruikt worden, vervalt de beperking van de provincie.

In het plan staat dat er op vier 'weekenddagdelen' geen paravluchten mogen plaatsvinden. Het voorstel komt binnenkort ter inzage en dan kunnen betrokken zeggen wat ze van het plan vinden. Het paracentrum spreekt van 'lood om oud ijzer.'

'Kleinere vliegtuigen'

"Want als we op delen niet mogen vliegen, zullen we op andere momenten meer gaan vliegen", zegt Simon Woerlee van het centrum. Tegelijkertijd onderzoekt het centrum stillere vliegtuigen. "Maar die zijn kleiner en dus moeten we vaker vliegen."

En zelfs als het kan, is het niet 1,2,3 geregeld. "We moeten meer mensen opleiden omdat de vliegtuigen kleiner zijn", zegt hij.

Een andere optie is om iets te doen aan de motor. Dan is het aantal decibel minder, maar moet er langer gevlogen worden.

De plannen zorgden eerder al voor onvrede bij het centrum. Bij bewoners is dat heel anders:

Belevingsonderzoek naar overlast

De provincie start ook met een belevingsonderzoek. Dat onderzoek moet de overlast beter in beeld brengen. "Ik vind het vreemd dat dit voorstel er zo ligt voordat het onderzoek af is", vindt Woerlee.

Volgens een ambtenaar heeft de provincie voldoende grond onder de voeten om dit besluit te nemen. Het onderzoek moet wel af zijn, voordat er een definitief besluit komt.

In het besluit krijgt Teuge geen vastgesteld aantal vluchten, het geluid is de maatstaf. Hoe meer stillere vliegtuigen, hoe meer er gevlogen kan worden.

Deel dit artikel