Kerken doelwit van inbrekers: 'Dat zien we niet vaak' - RTV 794

Kaarsjes in de kerk. Foto: Pixabay

Kaarsjes in de kerk. Foto: Pixabay

OLDEBROEK - In de Goede Herderkerk in Oldebroek en de Sionskerk in Epe is afgelopen weekend ingebroken. "Het is wel bijzonder dat in dezelfde periode in twee kerken wordt ingebroken. Sowieso zijn in ons gebied kerken niet vaak doelwit van inbrekers", zegt wijkagent Han Moes van politie basisteam Veluwe-Noord.

De kerkrentmeester en koster van de Goede Herderkerk aan de Van Asch van Wijcklaan in Oldebroek ontdekte de inbraak zondagochtend "Ik was als eerste binnen. Ik zag dat alle deuren openstonden, terwijl het bij ons regel is dat we altijd alle deuren sluiten", vertelt Johan van de Weg.

Alle kasten in de kerk stonden open

In de kerkenraadkamer ontdekte hij dat de deur was opengebroken. "Vroeger zat achter deze deur de kluis, maar dit is er allang niet meer. Nu wordt het collectegeld gelijk weggebracht."

In de kamer was apparatuur, zoals een microfoon, opgeslagen. "Het was duidelijk dat iemand aan het rondneuzen is geweest", vertelt de kerkrentmeester. Aan de achterkant van de kerk bleek een raam kapot te zijn en dat is volgens Van de Weg de plek waar de inbreker(s) binnen is gekomen. "Waarschijnlijk is er een beitel of koevoet tussen gezet."

"Het is wel jammer van de schade waar je mee zit"

"Gelukkig was alles er nog, alle apparatuur en laptops. We hebben nog niet ontdekt dat er iets is meegenomen. Het is wel jammer van de schade waar je mee zit. Reparatie kost zeker een paar honderd euro", vertelt de kerkenrentmeester.

Zilveren avondmaalstel gestolen

Uit de Sionskerk in Epe werden wel goederen gestolen. "Er is een zilveren avondmaalstel weggenomen. Ze hebben verder veel laten staan", vertelt de coördinator van de kosters. "De kluis hebben ze niet open kunnen krijgen, maar was wel helemaal vernield. Daar zit trouwens niet veel in, dus ik snap deze actie niet. Je laat toch nooit veel van waarde in een kluis in een gebouw waar niet dagelijks iemand komt. Dat kan iemand toch ook bedenken?"

De inbraak werd zondagochtend vroeg ontdekt door de dienstdoende koster. "Er was een raam vernield en in de kerk waren alle deuren opgebroken. Er lag overal troep en alles stond open", aldus de coördinator van de kosters.

De inbraak in de Sionskerk heeft plaatsgevonden na 20.00 uur, want toen was er nog iemand in de kerk om spullen op te halen.

Deel dit artikel