RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Vera Eisink, Omroep Gelderland
13 januari 2022 11:08


Milieuvriendelijker medisch mondmasker van geheim materiaal in de maak
Foto: Milieuvriendelijker medisch mondmasker van geheim materiaal in de maak
Een voorman in de fabriek toont de mondkapjes die momenteel worden gemaakt. Foto: Omroep Gelderland

- Drie bedrijven zijn gezamenlijk bezig met de ontwikkeling van een milieuvriendelijker medisch mondmasker. De Mondmaskerfabriek in Arnhem en Lemoine in Emst zijn er daar twee van. "We kijken naar suikerriet en maïs", vertelt John Vrieze van de Mondmaskerfabriek.

Recent adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) medische mondmaskers (type IIR) te dragen. De bedrijven verhogen daarom de productie van de plastic medische mondkapjes, maar kijken ook naar een milieuvriendelijker, afbreekbaar alternatief.

Afbreekbare vezels

De bedrijven, de Mondmaskerfabriek in Arnhem, Lemoine in Emst en Medprotex in Maastricht willen in de toekomst overstappen van polypropyleen (plastic) naar een medisch mondkapje gemaakt van afbreekbare vezels.

Kijk hoe mondkapjes gemaakt worden:

Van welke stof de toekomstige afbreekbare medische mondkapjes precies gemaakt gaan worden, willen de bedrijven niet zeggen. "Dit houden we nog even geheim in verband met mogelijke concurrentie", laat woordvoerder Hudepohl van Lemoine in Emst weten.

Suikerriet en maïs

In de Arnhemse Mondmaskerfabriek wil John Vrieze wel al een tipje van de sluier oplichten over welke mogelijkheden nu worden bekeken. "We kijken naar ander materiaal om het zeg maar van PLA te maken, dat is een materiaal van suikerriet en maïs."

Het doel is biologisch afbreekbaar van gekweekte dingetjes
John Vrieze, mondmaskerfabriek

Polylactic Acid (PLA) is een bio-plastic dat uit planten wordt gewonnen. Maar, voegt productiemanager Vrieze toe: "Het doel is dat de mondkapjes biologisch afbreekbaar zijn van gekweekte dingetjes (vezels red.)." Maar over die vezels kan hij nog niks zeggen, vanwege de experimentele fase van het onderzoek. De Wageningen Universiteit en Research ondersteunt dit project.

Haat-liefde gevoel

In Arnhem hebben ze, net als bij de andere bedrijven, een dubbel gevoel bij de toename van het aantal plastic medische mondkapjes. "Je hebt een haat-liefde gevoel. De liefde is dat het je beschermt, de haat is dat het op straat terechtkomt en niet weggaat."

De medische mondkapjes met drie lagen houden volgens de makers 98 procent van de bacteriën of virussen tegen. Hergebruik van de plastic mondkapjes blijkt lastig. "De meeste mondkapjes komen in de verbrandingsoven of op straat terecht", aldus Vrieze.

Wachten op goedkeuring

Het is ook nog de vraag of het afbreekbare materiaal straks wordt goedgekeurd voor het gebruik in een medisch mondmasker. Hudepohl: "Het is wachten op de certificering."

Het is nog onduidelijk wanneer het afbreekbare medische mondkapje de markt op kan. Hudepohl hoopt dat ze tussen april en juni door de keuring zijn en de markt op kunnen.

Milieuprobleem

"Kijk, in de medische wereld worden plastic medische mondkapjes sowieso vernietigd in een verbrandingsoven", vertelt Hudepohl. "Maar het mondkapje dat jij en ik gebruiken dat komt te vaak in de natuur terecht en dan zal zo'n afbreekbaar mondmasker verdwijnen in de loop van tijd. Het huidige blauwe medische mondmasker ligt nog jaren op straat als je er niks aan doet."

Door: Vera Eisink

Arnhem  Maastricht  Wageningen Nieuws 

corona voorpagina emst 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie