Gebreide kerstboom in Ammerzoden. Foto: Omroep Gelderland

Gebreide kerstboom in Ammerzoden. Foto: Omroep Gelderland

AMMERZODEN - De grootste gebreide en gehaakte kerstboom van Nederland staat in het licht. De lichten werden ontstoken door burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel. De boom is bekleed met stoffen die werden gebreid en gehaakt door bewoners van zorginstelling Zonnelied in Ammerzoden.

Initiatiefneemster Hennie van de Wetering is trots op de boom. Het idee bestond al eerder, maar omdat er nog best veel techniek bij kwam kijken is het vorig jaar niet gelukt. Nu wel en de boom is ruim 12 meter hoog geworden. Het oude Nederlandse record voor een gebreide boom stond op 10 meter en werd in 2020 gevestigd in Pijnacker.

Bekijk hier hoe de boom werd onthuld:

19 meter lange lappen

Hennie heeft samen met andere vrijwilligers en de bewoners van Zonnelied alle stof gehaakt en gebreid. Alles is samengebracht in enorme lappen die om het metalen geraamte van de boom zijn gewikkeld. Sommige lappen zijn wel 19 meter lang.

"Het is volbracht", verzucht Hennie. De boom staat en de lichten zijn aan. De opening was indrukwekkend. Het stond vol met mensen en er was muziek en champagne. Hennie denk dat ze in Ammerzoden nu een Nederlands record te pakken hebben met de hoogste gebreide kerstboom.

Ze verwacht dat ze dit huzarenstukje volgend jaar niet meer herhaalt. Deze boom zal half januari weer worden opgeruimd. "Dan is de kerst over, hè", zegt Hennie met een half leeg glas champagne in de hand.

Deel dit artikel