Wandelaars tijdens een eerdere editie van de Rode Kruis Bloesemtocht. Foto: Omroep Gelderland

Wandelaars tijdens een eerdere editie van de Rode Kruis Bloesemtocht. Foto: Omroep Gelderland

GELDERMALSEN - De Bloesemtocht in de Betuwe wordt niet meer gehouden. Dat heeft de organiserende stichting bekendgemaakt. De stichting wordt ontbonden. Het doel van het evenement, geld inzamelen voor het Rode Kruis, is niet meer te realiseren onder de huidige omstandigheden.

Vanwege corona ging het wandelevenement drie jaar achtereen niet door. Aan edities voor de pandemie deden telkens tienduizenden wandelaars mee.

Evenals andere evenementen zucht het Bloesemtochtbestuur onder de steeds zwaardere regels. “Het aanvragen van vergunningen voor een evenement van deze omvang wordt steeds complexer en de inzet van professionals is hierbij een vereiste”, meldt de stichting. “Dit strookt niet met de cultuur van onze organisatie die door vrijwilligers gedragen wordt.”

Stijgende kosten

Ook stijgen de kosten. Het bestuur heeft tot slot geen nieuwe start- en finishplek kunnen vinden na het vervallen van de huidige. Dat geldt ook voor parkeerweilanden. Die zouden niet meer beschikbaar zijn.

Begin dit jaar zei bestuursvoorzitter Hans van Kranenburg over het afblazen van de editie van dit jaar: “Het zijn nog steeds onzekere tijden waarin geen enkele organisatie plannen kan maken voor de middellange termijn; de (financiële) risico’s zijn te groot.”

Volgens de gemeente West Betuwe heeft de organisatie geen beroep op hen gedaan om financiële steun te verlenen. Het Rode Kruis stelt het jammer te vinden dat de Bloesemtocht, omdat er daardoor veel geld binnenkwam voor dingen als AED's. Dat ging de laatste jaren om ongeveer 50.000 euro per editie.

Zie ook:

Deel dit artikel