Het aanbrengen van lagen coating is handwerk. Foto: Skeelerclub Oost Veluwe

Het aanbrengen van lagen coating is handwerk. Foto: Skeelerclub Oost Veluwe

HEERDE - De 200 meter skeelerpiste van Skeelerclub Oost Veluwe in Heerde is er (bijna) weer klaar voor. Nadat eerder dit jaar al de piste voorzien is van een nieuwe asfalt laag, wordt op het moment de laatste hand gelegd aan het opnieuw coaten van de baan.

De baan veranderde van zwart asfalt naar een witte baan, die een winterse aanblik gaf, terwijl het toch rond de 30 graden was, hierna kwamen de kleuren op de witte ondergrond en is de baan voorzien van een blauwe kleur en het binnenterrein van een groene kleur. Aan de binnenkant van de blauwe baan wordt nog een oranje no-skating zone van 50 cm breed gemaakt.

Met het coaten wordt de asfalt laag voorzien van een laag waarop de skeeleraar meer grip heeft en daardoor sneller kan rijden. De baan was in 2015 ook al voorzien van een dergelijke coating maar in het proces van aanbrengen zijn blijkbaar fouten ingeslopen, waardoor er scheuren in het asfalt kwamen en het niet meer veilig was om er gebruik van te maken. De club heeft hierna besloten om de baan 3 centimeter af te laten frezen en nieuw asfalt aan te brengen, hierop wordt nu dus een nieuwe coating laag aangebracht. De keus voor deze leverancier van coatings is genomen nadat er een viertal leveranciers proefstukken hebben gemaakt die ruim een jaar vanuit de club werden gemonitord. Aan de hand van deze proefstukken is de keus gevallen ATP Roller uit Italië. Zij brengen nu de 7 lagen aan op de skeelerpiste, die hierna weer tot de snelste banen van de wereld moet behoren.

De werkzaamheden zijn op vrijdag 26 augustus afgerond vervolgens zal de baan nog een week moeten uitharden.

Vanaf maandag 5 september zal de skeelerpiste dan weer beschikbaar zijn voor trainingen. Grote wedstrijden staan er voor de rest van het skeelerseizoen niet meer op de planning. Er worden alleen nog een paar jeugd wedstrijden en clubkampioenschappen verreden. Volgend jaar zal er wel weer een en ander op de agenda komen, maar op het moment is de kalender voor 2023 nog niet bekend.

Het hele project van vernieuwing van de skeelerpiste heeft ruim twee jaar van onderzoek, en de inzet van veel vrijwilligers en bedrijven gekost. Het financiële plaatje komt voor rekening van de club samen met steun vanuit de meewerkende bedrijven en een bijdrage van de Gemeente Heerde.

Deel dit artikel