Rutte voert emotioneel gesprek met kritische boeren. Foto: NOS

Rutte voert emotioneel gesprek met kritische boeren. Foto: NOS

BARNEVELD - Premier Mark Rutte heeft woensdag gesproken met een groep boeren uit onder meer Barneveld. Dat gebeurde op een melkveehouderij in Leusden. De boeren waren uiterst kritisch, zei de premier na afloop, en de emoties waren 'enorm'.

Het gesprek, waar ook onder anderen pluimveehouders uit de buurt van Barneveld bij aanschoven, is het eerste in een reeks gesprekken op het boerenerf die Rutte wil houden. De premier sprak naar eigen zeggen met "mensen die zeer kritisch zijn op wat het kabinet nu aan het doen is. Daarom was het ook zo'n goed gesprek."

Zorgen aanhoren

Tijdens de bijeenkomst liepen de emoties hoog op. Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. "Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook om te horen welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn."

Veel boeren reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet.

Hoewel de provincies dit het komende jaar gaan uitwerken, is duidelijk dat in sommige gebieden veel minder vee kan worden gehouden. Overigens heeft Rutte in het gesprek herhaald dat de stikstofdoelen blijven staan. "We hebben te maken met een rechterlijke uitspraak."

Kijk naar een interview met premier Rutte en een melkveehouder:

De aanwezige boeren zelf kwamen met 'heel veel' suggesties om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. "Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs", aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties werden gedaan.

Zie ook: ons dossier over stikstof

Deel dit artikel