De pannen vielen bij een woning van het dak. Foto: Daniël Hol/Persbureau Heitink

De pannen vielen bij een woning van het dak. Foto: Daniël Hol/Persbureau Heitink

HOEVELAKEN - In een woonwijk in Hoevelaken is donderdag de bliksem ingeslagen. Dat veroorzaakt veel problemen: niet alleen zitten er huishoudens zonder stroom, er is ook een grote hoeveelheid gas gemeten. Dat zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

De bliksem sloeg donderdag al rond 5.45 uur in. Een woning aan de Leeuweriklaan raakte daarbij flink beschadigd. De pannen vielen van het dak en ook kwam het huis onder rook te staan. De bewoners raakten niet gewond.

Volgens de woordvoerder richtte de brandweer zich in eerste instantie op de rookontwikkeling, maar bleek vervolgens dat ook bij omliggende woningen de meterkast haperde. “De bliksem is ergens ingeslagen, maar we weten nog niet precies waar.”

Hoge concentratie gas

Snel daarna bleek bovendien dat er uit de stoep voor de woning gas omhoog kwam. “Ook dat is mogelijk het gevolg van de blikseminslag. Waarschijnlijk is er ergens een druk vrijgekomen die in de grond tot een lekkage heeft geleid”, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.

De schade aan het dak is groot:

Omdat er een hoge concentratie gas is gemeten, is de omgeving ontruimd. Het gaat om een tiental huizen. De bewoners worden opgevangen in een gebouw in de buurt.

Gasleiding afsluiten

Netbeheerder Liander heeft de gasleiding opgegraven en afgesloten. Buurtbewoners mochten aan het eind van de ochtend weer hun woning in. Het huis waar de bliksem insloeg is voorlopig onbewoonbaar.

Zie ook: 'Ik dacht dat er een raket viel', huis onbewoonbaar na blikseminslag

Deel dit artikel