Hans Martijn Ostendorp verwacht komend seizoen geen groei bij De Graafschap . Foto: Omroep Gelderland

Hans Martijn Ostendorp verwacht komend seizoen geen groei bij De Graafschap . Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Supporters van De Graafschap likken de wonden van de snelle uitschakeling in de play-offs en het teleurstellende seizoen. De directie kijkt ondertussen vooruit. "Het uithuilen was snel voorbij."

De Graafschap eindigde in de competitie op een negende plaats. In de twee seizoenen daarvoor deed de club uit Doetinchem nog volop mee om rechtstreekse promotie. Met een portie geluk plaatste De Graafschap zich deze maand toch nog voor de nacompetitie, maar die was snel voorbij. Een gelijkspel thuis en een nederlaag uit bij FC Eindhoven betekende einde seizoen.

"De conclusie is vrij simpel", zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp. "Het was niet goed genoeg. Na de uitschakeling was er vrij snel berusting. Dat we niet gepromoveerd zijn is ontzettend jammer, maar ik heb er veel minder last van gehad dan vorig jaar."

Onvoldoende

Dat gevoel valt te begrijpen. Vorig seizoen liep De Graafschap de eredivisie op miraculeuze wijze mis. Bij Jong Ajax en thuis tegen Helmond Sport werden tientallen kansen op promotie niet benut.

Dit seizoen was totaal anders. In maart ontsloeg de clubleiding trainer Reinier Robbemond toen de onrust binnen en rondom de club fors toenam. "Het heeft helaas onvoldoende gepast. We zijn dankbaar dat Jan Vreman daarna de rust heeft teruggebracht", stelt Ostendorp.

Stabiliteit

Voor het vierde jaar op rij gaat De Graafschap door in de eerste divisie. Grote financiële gevolgen heeft dat vooralsnog niet volgens Ostendorp. "We werken met een begroting van ongeveer 7,5 miljoen euro. Die zal ongeveer hetzelfde blijven. Ik verwacht stabiliteit waarbij we een goede selectie kunnen neerzetten. De eerste signalen die ik ontvang is dat sponsoren aanblijven en onze supporters weer een seizoenkaart kopen."

Om de prijzen

Maar Ostendorp waarschuwt ook. "We moeten scherper aan de wind zeilen, waarbij we echt geen gekke dingen kunnen doen. Ik verwacht op dit moment nog geen drastische maatregelen, maar dus ook geen grote groei. Op sportief gebied blijven we natuurlijk ambitieus. De Graafschap is een club die wil meespelen om de prijzen. Dat is helder."

De eerste aankoop van de club was Alexander Büttner. De Doetinchemmer wil zijn loopbaan beëindigen in de stad waar hij opgroeide en nog altijd woont. "Hij heeft nog ongelooflijk veel ambities en kan voor onze jonge spelers, waar we veel op inzetten, belangrijk zijn."

Respectabel

Büttner speelde voor clubs als Dinamo Moskou en Manchester United. Dat zijn komst een groot financieel risico zou zijn, met een contract voor drie jaar op zak, bestrijdt Ostendorp. "Laat ik dit zeggen, Alexander komt niet naar De Graafschap voor het geld. Natuurlijk hebben we hem een respectabele aanbieding gedaan. We zijn vooral ontzettend blij met hem. Hij kan een uithangbord worden", besluit de directeur.

Deel dit artikel