Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De dochter van Nicoline werd met 10 maanden geopereerd. Foto: Eigen foto
Het Arnhemse gezin dat collecteert voor het Longfonds. Foto: Omroep Gelderland

Het Arnhemse gezin dat collecteert voor het Longfonds. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Het Rode Kruis, de Nierstichting, KWF Kankerbestrijding, het Epilepsiefonds: zomaar een greep uit de organisaties die de afgelopen jaren op zoek waren naar collectanten. Elk jaar gaan er ruim 650.000 vrijwilligers op pad om huis-aan-huis geld in te zamelen voor 25 landelijke goede doelen en dat is te weinig.

De animo om met de collectebus geld in te zamelen mag dan niet bij iedereen groot zijn, er zijn zeker nog collectanten die zich vol overtuiging inzetten. Nicoline Kneepkens-Holleboom (39) is een van hen. Zij gaat deze week in Arnhem langs de deuren voor het Longfonds. "Ik collecteer samen met mijn 10-jarige zoon Jasper al drie of vier jaar in onze eigen wijk. Ook mijn dochter Fleur van 6 loopt vaak mee. We doen dit omdat we uit ervaring weten dat goed ademen niet vanzelfsprekend is en we op deze manier een klein steentje bij kunnen dragen aan de wetenschap", zegt Kneepkens-Holleboom.

Kijk waarom Nicoline met haar kinderen collecteert voor het Longfonds:

Zware longoperatie dochter

"Onze dochter heeft anderhalve long. Bij de 20-wekenecho waren er al vlekken op haar longen te zien. De vraag was of ze wel zelfstandig zou kunnen ademen na haar geboorte. Dat ging gelukkig. Wel is met 10 maanden oud een halve long verwijderd. Een zware zeldzame operatie die ze goed heeft doorstaan. Het was kantje boord", vertelt ze.

De dochter van Nicoline werd met 10 maanden geopereerd. - Foto: Eigen foto

"Onze zoon was er getuige van. Slapen in het ziekenhuis, de IC en hoe belangrijk je longen eigenlijk zijn. Als baby heeft hij last gehad van benauwdheid. Als broer en zus en als gezin weten we er inmiddels heel wat van. Ook mijn man heeft namelijk astma en puft bijna elke dag. We hebben een super spannende tijd gekend. We beseffen maar al te goed dat onderzoek naar astma en longafwijkingen belangrijk is."

Volgens het Longfonds hebben ruim 1 miljoen mensen in ons land een longziekte, zoals astma of COPD. "Mede dankzij de collecte is er een betere diagnose ontwikkeld voor longziekten, is de inhalator ontwikkeld en wordt er onderzoek gedaan naar het voorkomen van astma."

Nog steeds nieuwe vrijwilligers nodig

Stichting Collecteplan, de belangenbehartiger van 25 landelijk collecterende goede doelen, ziet ook dat er nog steeds een tekort is aan vrijwillige collectanten. "De zoektocht naar nieuwe vrijwilligers, organisatoren en collectanten die mee willen helpen aan de jaarlijkse collectes van goede doelen is al sinds jaar en dag een punt van aandacht. Geen enkel goed doel heeft een honderd procent landelijke dekking waardoor een goed doel niet bij ieder huishouden in ons land langs kan. De ambitie voor een zo hoog mogelijke dekking is er altijd en zal ook altijd blijven bestaan."

Deel dit artikel