Arnhemse sekswerkers kunnen weer aan de slag. Foto: ANP

Arnhemse sekswerkers kunnen weer aan de slag. Foto: ANP

ARNHEM - Eerst was hij dicht, toen zou hij weer opengaan, daarna toch weer niet en vervolgens kon het niet meer. Maar nu na de versoepelingen ook de prostitutie weer tot 22.00 uur is toegestaan, gaat de Arnhemse tippelzone aan de Oude Veerweg alsnog weer open. Sekswerkers kunnen er sinds deze woensdag dagelijks vanaf 20.00 uur aan de slag.

Dat tijdstip is de gebruikelijke openingstijd van de 'zorgzone'. Toen vanwege eerdere coronamaatregelen avondopeningen niet waren toegestaan, besloot de gemeenteraad dat de tippelzone dan maar overdag open moest. Het risico zou onder meer te groot zijn dat de sekswerkers anders in de illegaliteit verder zouden gaan, met alle bijkomende veiligheidsrisico's.

Maar bij dat besluit lag IrisZorg dwars. De zorginstelling gaf onder meer aan de locatie niet op de aangepaste tijden van personeel te kunnen voorzien. Daarop besloot wethouder Martien Louwers dat het onder die voorwaarden niet verantwoord was de tippelzone overdag open te gooien. Na het ingaan van de volledige lockdown, verviel die optie sowieso.

Twee uurtjes per dag

Maar de nieuwe spelregels bieden weer ruimte, al is dat slechts voor twee uurtjes per dag. Die gelden dan ook 'zolang de afgekondigde coronaregels van kracht zijn', schrijft Louwers aan de gemeenteraad.

Volgens D66-raadslid Susan van Ommen zijn de sekswerkers in elk geval blij dat ze dit nu mogen. "Al is de kans natuurlijk groot dat ze toch nog doorwerken na 22.00 uur."

'Toch nog onveilig werken'

"We moeten niet willen dat doordat er maar twee uur gewerkt kan worden sekswerkers toch nog onveilig illegaal moeten werken", stelt Sarah Dobbe (SP). "Als sekswerkers dat willen, zou de tippelzone eerder open moeten gaan. Zodat zij veilig kunnen werken."

De ondersteuning die de gemeente tot nu toe aan de sekswerkers biedt, is volgens Dobbe onvoldoende.

Deel dit artikel