Wandelen in de buurt van Barneveld. Foto: ANP

Wandelen in de buurt van Barneveld. Foto: ANP

HEERDE - Stilte door corona? Dat is inmiddels voorbij. Volgens geluidsdeskundige Erik Roelofsen uit Heerde ligt het geluidsniveau buiten weer net zo hoog als in januari 2020, vóór corona naar Nederland kwam.

Het is zondag precies een jaar geleden dat de avondklok werd ingevoerd. Na 21.00 uur mocht niemand meer zonder geldige reden buiten zijn. In die periode was het duidelijk stiller op straat, merkte Roelofsen. "Ik heb toen veel metingen verricht, en toen was het echt wel 13 tot 15 decibel stiller dan nu. Dat komt neer op twintig tot dertig keer minder geluid, dus in totaal bij de snelwegen bijvoorbeeld zo'n twintig keer minder auto's dan dat er nu rijden."

Interessante periode

De metingen van Roelofsen beperkten zich niet alleen tot de snelwegen. "Nee, voor een geluidsdeskundige is de coronaperiode een erg interessante periode", zegt hij lachend. "Ik heb altijd een decibelmeter bij me, en als ik voel dat er iets bijzonders aan de hand is, dan ga ik meten. Zo heb ik bijvoorbeeld in de steden geluid gemeten tijdens de lockdown, ook afgelopen december nog. Toen waren alleen de essentiële winkels open, en je ziet gewoon dat het veel en veel stiller is op straat."

Natuurtoeristen doen het stil

"In de natuur is het niet stiller geworden, maar er is ook niet méér geluid gekomen, terwijl er wel vaak veel meer mensen waren dan voor corona. Je ziet toch dat die mensen ook wel bewust de stilte opzoeken en dus zelf weinig geluid gaan maken." En ook het verminderde aantal vliegtuigen is volgens Roelofsen terug te zien in metingen. "In Amsterdam bijvoorbeeld zien we een halvering van het geluid door vliegtuigen, vooral in de randen van de nacht is het stiller. Hier op de Veluwe hoor je momenteel nauwelijks vliegtuigen overvliegen."

Wel meer klachten

Toch heeft corona ook voor nieuwe geluidsoverlastklachten gezorgd. "Ja, we krijgen bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder de afgelopen twee jaar veel meer klachten binnen over lawaai van buren", zegt Roelofsen, die directeur is van de stichting. "Dat is ook wel logisch, want mensen werken tegenwoordig veel meer thuis, en horen dan ineens de muziek van de buren, of spelende kinderen. Dat aantal klachten is met wel 25 procent toegenomen in coronatijd."

Dat het geluidsniveau weer terug is op de waarden van voor corona, betekent overigens niet dat er weer net zoveel verkeer op de weg is. "Nee, uit onderzoek van verkeerskundigen blijkt dat er zo'n 10 tot 15 procent minder verkeer op de weg is. Dat is net het verschil tussen wel of niet in de file staan. Maar om minder geluid te hebben, moet je echt heel veel minder auto's op de weg hebben. En dat is nu niet meer zo. Wat we nu horen, hebben we twee jaar niet gehoord", zegt Roelofsen. "Dat is enorm gek om te bedenken."

Deel dit artikel