Van links naar rechts: Christianne van der Wal, Ernst Kuipers en Rob Jetten Foto: ANP

Van links naar rechts: Christianne van der Wal, Ernst Kuipers en Rob Jetten Foto: ANP

De nieuwe ministersploeg staat in de startblokken. De provincie Gelderland 'levert' drie bewindslieden voor het kabinet Rutte IV. Dat zijn Christianne van der Wal uit Hierden, Ernst Kuipers uit Epe en Rob Jetten uit Ubbergen.

D66’er Jetten is de beoogde minister voor Klimaat en Energie. De 34-jarige politicus is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij was van 2018 tot 2021 fractievoorzitter. Tegenwoordig is hij partijwoordvoerder medische ethiek.

Jetten woont in Ubbergen samen met zijn vriend Sjoerd en zijn hond Muja. Hij noemt Ubbergen in de gemeente Berg en Dal het mooiste groene stukje van Nederland. “Ik ben een fanatieke hardloper maar als ik echt moe ben, dan kijk ik het liefst een foute Spaanstalige serie op Netflix.”

Ik wil mij inzetten voor keiharde klimaatactie

Hij is erg trots op het Klimaatakkoord. “Ik wil mij inzetten voor keiharde klimaatactie, zodat we onze planeet leefbaar houden.” Rob Jetten zei eerder op Twitter: “Het coalitieakkoord zet historisch hoge ambities neer voor het verbeteren van de leefomgevingskwaliteit in Nederland.”

Hij pleit voor een harde aanpak van discriminatie en racisme. “Zodat iedereen in Nederland zichtbaar zichtzelf kan zijn.” Jetten zegt ook: “Van mijn oma leerde ik zonder oordeel naar andere mensen te kijken.”

Minister van VWS

Ernst Kuipers is de beoogd opvolger van Hugo de Jonge als D66-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De 62-jarige Nederlands hoogleraar gastro-enterologie is bestuursvoorzitter van het Erasmus MC.

De afgelopen jaren kreeg Kuipers grotere bekendheid als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In die hoedanigheid nam Kuipers initiatief voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat tijdens de coronacrisis in Nederland zorgdroeg voor de landelijke spreiding van COVID-19-patiënten over de beschikbare IC-bedden. Hij was vanwege corona veel op tv om voorlichting te geven over het bestrijden van corona.

Minister voor Natuur en Stikstof

Christianne van der Wal uit Hierden mag zich de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof noemen. Ze is sinds juni 2019 Gelders gedeputeerde namens de VVD. De 48-jarige politicus was daarvoor ruim vijf jaar wethouder in Harderwijk. Sinds november 2017 is ze partijvoorzitter van de VVD. Van der Wal heeft in Gelderland onder meer economie, innovatie en mobiliteit in haar portefeuille.

Christianne van der Wal, Ernst Kuipers en Rob Jetten willen pas op hun benoeming reageren na hun gesprek met minister-president Mark Rutte.

Zie ook: Gelders gedeputeerde wordt minister voor Natuur en Stikstof

Deel dit artikel