Christianne van der Wal. Foto: ANP

Christianne van der Wal. Foto: ANP

ARNHEM - Christianne van der Wal uit Hierden wordt de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. Dat bevestigen ingewijden aan Omroep Gelderland na een bericht van RTL Nieuws. Ze is sinds juni 2019 Gelders gedeputeerde namens de VVD.

De 48-jarige Van der Wal was daarvoor ruim vijf jaar wethouder in Harderwijk. Sinds november 2017 is ze partijvoorzitter van de VVD. De stap van Van der Wal betekent dat het provinciebestuur met spoed op zoek moet naar een nieuwe gedeputeerde. Ze heeft in Gelderland onder meer economie, innovatie en mobiliteit in haar portefeuille.

De provincie ziet de Hierdense met lede ogen vertrekken. Maar commissaris van de Koning John Berends heeft alle vertrouwen in Van der Wal, gelet op de lastige portefeuille die ze krijgt. "Christianne heeft met haar kenmerkende focus en no-nonsense aanpak belangrijke voortgang bereikt in een aantal ingewikkelde dossiers in Gelderland", laat Berends weten.

'We wensen haar veel succes'

"We danken haar voor haar inzet en wensen haar veel succes in haar nieuwe baan, waar zij met haar Gelderse wortels zal bijdragen aan stappen in dit voor Nederland en ook voor Gelderland belangrijke en ingewikkelde dossier."

Van der Wal op haar beurt bedankt in een verklaring haar bijna ex-collega's. "Ik kijk met veel plezier terug op mijn periode als gedeputeerde voor Gelderland. En dat doe ik niet zonder iedereen, met wie ik heb mogen samenwerken, daarvoor enorm te bedanken. Niet alleen in de provinciale organisatie, maar ook alle partners in Gelderland en daarbuiten", aldus Van der Wal.

De VVD'er Dennis Wiersma is de beoogde nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, melden dezelfde bronnen. Verder melden Haagse bronnen aan het ANP dat de VVD Christophe van der Maat (41) naar voren schuift als staatssecretaris van Defensie. Ook hij is nu nog provinciebestuurder, maar dan in Noord-Brabant.

De verwachting is dat het nieuwe kabinet op 10 januari wordt beëdigd.

Deel dit artikel