Tal van winkels zoeken personeel. Foto: ANP

Tal van winkels zoeken personeel. Foto: ANP

HEERDE - Het aantal mensen met een ww-uitkering lag in november fors lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Het beeld in onze provincie is vergelijkbaar met het algemene landelijke beeld.

In november vorig jaar ontvingen in Gelderland 27.946 mensen een werkloosheidsuitkering. Dit jaar ging het om iets meer dan 19.251 personen, een daling van ongeveer 31 procent. Met name in de horeca en catering, de sector vervoer en logistiek en de cultuursector hoefden veel minder mensen gebruik te maken van een ww-uitkering.

In 50 van de 51 Gelderse gemeenten daalde het aantal ontvangers van een ww-uitkering met tientallen procenten. Alleen in de gemeente Rozendaal bleef het aantal gelijk.

Heerde bijna 40 procent gedaald

De vijf Gelderse gemeenten waar het aantal ww-ontvangers het forst daalde, zijn Heerde (39,8 procent), Oude IJsselstreek en Voorst (39,6 procent), Winterswijk (39,5 procent) en Druten (37,3 procent). In eerstgenoemde gemeente ontvingen in november vorig jaar nog 206 mensen een ww-uitkering. Vorige maand was het aantal gedaald tot 124 personen.

Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik of tik op een gemeente om de details te bekijken:

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, zegt dat het lage aantal ww-ontvangers mede te danken is aan het overheidsingrijpen. Het kabinet stelde gedurende de coronacrisis meerdere steunpakketten samen en beperkte daarmee de schade.

"Aan het begin van de coronaperiode hoopten we dat we de economie even op pauze konden zetten, en dat-ie daarna vanzelf weer zou gaan draaien", aldus Knoben. "Maar het duurde langer dan we dachten, inmiddels bijna twee jaar. Verrassend genoeg is met name door het ingrijpen van de overheid voorkomen dat de economie het zwaar te verduren kreeg. Nu trekt de economie weer aan, in Nederland en daarbuiten."

Werkloosheidscijfers historisch laag

Het CBS stelt dat op dit moment zo'n 251.000 Nederlanders zonder baan zitten. Dat is het laagste aantal sinds de cijfers bijgehouden worden (2003). Meer dan 70 procent van de Nederlanders verricht betaald werk, een record.

Het voordeel van dat hoge percentage werkenden is dat zij voor zichzelf inkomen genereren en de schatkist spekken met belastingafdracht. Heeft het hoge aantal werkenden van dit moment ook een nadeel? Ja, zegt Knoben. "Het leidt bij veel bedrijven tot krapte, ze kunnen moeilijk mensen vinden. In collectieve sectoren zoals politie, Defensie, zorg en onderwijs heb je méér mensen nodig, als je meer voor elkaar wilt krijgen. Maar de lonen in die sectoren stijgen minder snel. Dat maakt het dubbel zo moeilijk daar mensen te vinden."

Deel dit artikel