'Leed wordt nog steeds gevoeld', gewelddadige ontruiming Molukse wijk herdacht - RTV 794

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: 'Leed wordt nog steeds gevoeld', gewelddadige ontruiming Molukse wijk herdacht Foto: Omroep Gelderland
Burgemeester Tom Horn tijdens de wandeling. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Tom Horn tijdens de wandeling. Foto: Omroep Gelderland

VAASSEN - Bij de vijfde herdenking van de gewelddadige ontruiming van een Moluks woonoord in 1976 in Vaassen, was zaterdag voor het eerst ook de burgemeester aanwezig. Er volgde na de wandeling géén toespraak en ook géén excuses van burgemeester Tom Horn van Epe. Volgens Jeftha Pattikawa, oprichter Verloren Banden, was dat ook niet de inzet. "Dat we nu dit samen herdenken, daar gaat het om."

Een politiemacht van een groep rond de vijfhonderd marechaussees viel 45 jaar geleden het woonoord Vaassen (het huidige Berkenoord II) binnen vanwege zware vuurwapens die er zouden liggen. Meerdere Molukse bewoners werden gearresteerd. Een van hen werd in de hals geschoten.

Bekijk hier de herdenkingstocht:

Wandeltocht

Zaterdag wandelde de burgemeester samen met wethouder Lia de Waard-Oudesluijs en zo'n honderd andere deelnemers naar het Moluks monument in Vaassen.

De wandeling startte bij het gemeentehuis. Horn: "Een indrukwekkende wandeling die we met elkaar maken om aan de ene kant te erkennen dat er ook leed is geweest. Dat dit leed ook nog steeds wordt gevoeld. Aan de andere kant ook samen de toekomst in te wandelen. Kijken hoe we het met elkaar in de toekomst beter kunnen doen."

Afbeelding
'Leed wordt nog steeds gevoeld', gewelddadige ontruiming Molukse wijk herdacht Foto: Omroep Gelderland

In maart nam Horn al deel aan een kranslegging bij het Moluks monument. De burgemeester stuurde ook een brief aan premier Mark Rutte met de vraag om een betekenisvolle stap te zetten in de erkenning van het leed of een eventuele excuses aan de Molukse gemeenschap. Andere burgemeesters stuurden een soortgelijke brief. .

Burgemeester Horn benadrukt dat het een besluit is geweest van de Rijksoverheid om in te grijpen. " Het is niet alleen hier niet goed gegaan, de hele opvang is op meer plekken Nederland onwaardig geweest. "

Of er nu 70 jaar nadat de Molukkers in Nederland voet aan wal zetten excuses komt is afwachten.

Deel dit artikel