Afghanen Harskamp vertrekken vanaf volgende week naar Heumensoord - RTV 794

De toegangspoort van de locatie waar de Afghaanse evacués nog verblijven. Foto: ANP

De toegangspoort van de locatie waar de Afghaanse evacués nog verblijven. Foto: ANP

HARSKAMP - De Afghaanse evacués die op de legerplaats in Harskamp zijn opvangen, vertrekken uiterlijk maandag 4 oktober naar de opvanglocatie in Heumensoord. Dat betekent dat er na ongeveer zes weken een einde komt aan de opvang in Harskamp.

De Afghanen kwamen op 24 augustus aan. Ze werden toen met gemengde reacties ontvangen. Voor de poort hielden ongeveer 250 demonstranten een protest. Ze scandeerden leuzen als eigen volk eerst en 800 opgedonderd, het aantal evacués dat op het hoogtepunt in het dorp werd opgevangen. Er waren echter ook mensen die de Afghanen hartelijk welkom heetten, hen bezochten en andere initiatieven optuigden om ze welkom te heten.

Gepland vertrek

Dat de evacués weer vertrekken, komt niet als een verrassing. Het COA en Defensie, van wie de legerplaats is, zijn daar vanaf het begin van de opvang al duidelijk over geweest. “De legerplaats is voor ons heel belangrijk, omdat we hier omvangrijke schietoefeningen kunnen doen”, vertelde een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht al eerder. “Met de komst van de Afghanen hebben we die oefeningen deels moeten terugschroeven.”

Bijzonder appèl

Inwoners van Harskamp zijn donderdag middels een brief geïnformeerd over het vertrek van de evacués. In de brief staat onder meer dat het COA Harskamp dankbaar is voor alle steun en hulp die vanuit het dorp is opgetuigd. De organisatie zegt dat ze een bijzonder appèl op de lokale gemeenschap heeft gedaan.

Hoewel de evacués verhuizen van Harskamp naar Heumensoord, komen er tegelijkertijd ook dagelijks Afghanen vanuit Heumensoord naar Harskamp voor een gesprek met de Koninklijke Marachaussee. Hiervoor is speciale techniek nodig die niet snel kan worden opgebouwd, maar al wel in Harskamp staat. Het COA gaat hiervoor bussen inzetten. Na het gesprek gaan de evacués weer terug naar Heumensoord.

‘Jammer dat we moeten vertrekken’
Eén van de Afghanen die in Harskamp wordt opgevangen, is voetballer Khuaja. In zijn thuisland voetbalde hij op hoog niveau, maar door alle ontwikkelingen in Afghanistan heeft hij dat bijna zes maanden niet kunnen doen. Hij mag sinds afgelopen week meetrainen bij SV Harskamp. “Dat is echt heel erg fijn”, vertelde hij donderdag al aan Omroep Gelderland. Khuaja vindt het jammer dat hij en zijn familie nu moeten verhuizen. “We wisten dat we hier niet lang zouden blijven, maar het is toch jammer dat we nu weggaan. Hier zijn we nu toch een soort van gewend. Ik ben Harskamp en de voetbalvereniging heel dankbaar voor wat zij voor mij hebben gedaan en hoop dat we ook in Heumensoord naar ons zin krijgen."

Deel dit artikel