Voor 2,1 miljoen euro kan Zaltbommel van geitenhouder af - RTV 794

Archieffoto. Foto: Omroep Gelderland

Archieffoto. Foto: Omroep Gelderland

BRAKEL - De gemeenteraad van Zaltbommel moet binnenkort een besluit nemen om 2,1 miljoen euro uit te trekken voor de verplaatsing van een geitenhouderij bij Brakel. Zaltbommel wil een woonwijk en twee scholen in de buurt van dit bedrijf bouwen, maar dat gaat om mogelijke risico's voor de gezondheid van omwonenden niet samen.

Ondernemer Hans van Giessen heeft aangeboden te verhuizen naar een bedrijf dat hij kan overnemen, maar daarvoor zou de gemeente wel een bedrag van 2,1 miljoen euro moeten bijdragen. De gemeenteraad vergaderde woensdagavond over het voorstel, maar neemt pas 30 september een beslissing.

Fout Omgevingsdienst Rivierenland bij afgeven vergunning

In 2016 gaf de Omgevingsdienst Rivierenland een vergunning af voor het Brakelse melkgeitenbedrijf. Dat was een fout, want deze vergunning was in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente Zaltbommel. Deze fout maakt het ingewikkeld om het bedrijf op deze plek weg te krijgen, zonder vertraging en hoge kosten voor de gemeente.

Het is daarnaast nog niet helder of gezondheidsrisico’s in een nog lopend landelijk onderzoek ook echt zullen worden vastgesteld. Toch vindt verantwoordelijk wethouder Kees Zondag het geen goed idee dit onderzoek af te wachten om zeker te weten of een bedrijfsverplaatsing wel noodzakelijk is. Nu deze deal goedkeuren geeft volgens de wethouder de meeste zekerheid voor de gemeente en voor de ondernemer.

Deel dit artikel