Kristel werd gezien als fraudeur door de Belastingdienst - RTV 794

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kristel de Waal is veel in contact met gemeenten en slachtoffers. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Kristel en haar gezin kijken uit naar betere tijden. Foto: Omroep Gelderland
Kristel de Waal met haar jongste kind op de arm. Foto: Omroep Gelderland

Kristel de Waal met haar jongste kind op de arm. Foto: Omroep Gelderland

WESTENDORP - Van hoog tot laag, iedereen wijst naar elkaar in de toeslagenaffaire. Gemeenten waren het eerste aanspreekpunt voor gedupeerden. Maar ze werden door hen vaak niet serieus genomen. Hoe kan de gemeente die vertrouwensbreuk weer herstellen?

Kristel de Waal (38) uit het Achterhoekse Westendorp heeft met haar man René liefst negen kinderen. Ze werden door de Belastingdienst ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Het gezin leed er jarenlang onder, Kristels bedrijf ging kapot. En nog altijd zijn de gevolgen merkbaar.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zie ook: Kristel raakte haar hele bedrijf kwijt door de

Gelukkig gloort licht aan het einde van de tunnel. Kristel zet zich nu in voor al die andere gedupeerden en adviseert gemeenten hoe ze het contact - en vertrouwen - met hen kunnen herstellen. Daar heeft ze een duidelijke mening over.

Ze legt uit wat er nodig is: "Gemeenten moeten een uitgestoken hand en een luisterend oor bieden en kijken naar wat ouders nodig hebben. Ze moeten maatwerk bieden en desnoods de hulp van een lotgenoot inschakelen."

'Rutte, waar was je?'

Kristel vervolgt: "Ze moeten het vertrouwen weer zien te winnen en vooral empathie tonen, zeggen en ook laten blijken: ik sta naast jullie." Dat gebeurt wat haar betreft nog lang niet genoeg. Zeker niet op landelijk niveau. Het kabinet trad weliswaar af vanwege de toeslagenaffaire, maar of dat genoeg is? "Er zijn twee ministers weggegaan", zegt Kristel, doelend op de verantwoordelijken destijds, toenmalig staatssecretaris Wiebes en minister Asscher.

Afbeelding
Kristel de Waal is veel in contact met gemeenten en slachtoffers. Foto: Omroep Gelderland

"Maar Mark Rutte komt misschien weer op die stoel van premier. Wij vragen ons nog steeds af: hoe ga jij nou herstellen?", richt ze zich tot Rutte. "Je was eindverantwoordelijke. Waar was jouw uitgestoken hand? Enige empathie, die mis ik bij hem."

Wel of geen steun bij gemeente?

Met haar eigen gemeente Oude IJsselstreek heeft Kristel goed contact. Zo appt ze gerust met burgemeester Otwin van Dijk als ze ergens mee zit. Bij hem vindt ze die empathie wel. "De gemeente is altijd erg betrokken geweest. Ze steunde ons in al die jaren, ook toen wij failliet gingen, en keek mee naar hoe wij in dit huis konden blijven wonen."

Toch hoort Kristel ook andere verhalen. Ze komt veel in aanraking met mensen die zich absoluut niet gesteund voelen door hun gemeente. Toen niet en nu niet: "Ik zie veel wisselende ervaringen. Sommige gemeentes luisteren wel, maar zeggen verder: de Belastingdienst moet het maar oplossen."

Afbeelding
Kristel en haar gezin kijken uit naar betere tijden. Foto: Omroep Gelderland

Het zorgt ervoor dat wanneer die uitgestoken hand dan eindelijk komt, deze soms met argwaan wordt ontvangen. "Mensen zeggen: waarom nu wel en toen niet?"

Een potje voor hulp

De Achterhoekse pleit voor concrete hulp, bijvoorbeeld vergoedingen voor dingen die tijdenlang niet mogelijk waren, omdat gedupeerden op de kleintjes moesten letten. Zo kon haar man René niet naar de tandarts voor een ingreep, want dat zou misschien geld kosten. "Bied daar nou compensatie voor", vindt Kristel.

"Of kinderen die soms tijdenlang niet naar zwemles konden, omdat er geen geld voor was. Gemeenten hebben daar wel een potje voor. Zorg dan dat die kinderen zwemles krijgen aangeboden." Op die manier zouden gedupeerden het vertrouwen weer moeten hervinden in de overheid.

Grote verschillen

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat de provincie zeker 2000 mogelijke gedupeerden van de toeslagenaffaire telt. Gemeenten geven in het onderzoek aan te willen helpen bij de afwikkeling van die affaire.

Hoe ze dat concreet willen oppakken, verschilt inderdaad erg per gemeente. De Belastingdienst deelt inmiddels actief informatie met gemeentes, zodat ze tot actie kunnen overgaan.

Zie ook: Zeker 2000 gedupeerden van toeslagenaffaire in beeld in onze provincie

Deel dit artikel