Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in Heerde - RTV 794

Burgemeester Koops had bij haar afscheid harde woorden over de bestuurscultuur in Heerde. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Koops had bij haar afscheid harde woorden over de bestuurscultuur in Heerde. Foto: Omroep Gelderland

HEERDE - Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in de gemeente Heerde. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Aanleiding daartoe waren uitspraken van oud-burgemeester Jacqueline Koops, die de bestuurscultuur bij haar afscheid onder meer omschreef als een cultuur van 'ja zeggen en nee doen'.

De kritiek van de oud-burgemeester leidde destijds tot ophef in de gemeente. De fractievoorzitters zeiden zich niet te herkennen in de kritiek, maar vonden het wel belangrijk er met elkaar over te spreken. Dat deden ze achter gesloten deuren, in een fractievoorzittersoverleg.

Uitkomst van dat overleg is dat de Rekenkamercommissie onderzoek doet naar het bestuur van de gemeente Heerde. Die commissie doet al onderzoek naar inwonersparticipatie en de rol van de gemeenteraad daarbij, en zal in dat onderzoek ook kijken naar de manier waarop bestuurders van de gemeente zich opstellen tegenover burgers, en hoe zij hun eigen positie zien.

Het extra onderzoek kost de gemeente 8.600 euro, en zal naar verwachting direct na de zomer afgerond zijn. Dan zal een 'plan van aanpak' gepresenteerd worden, dat het contact met burgers moet verbeteren.

Alle fractievoorzitters waren maandagavond duidelijk voorstander van het onderzoek.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Deel dit artikel