Snelle opening Lelystad Airport tegengehouden door D66 en ChristenUnie - RTV 794

Snelle opening Lelystad Airport tegengehouden door D66 en ChristenUnie. Foto: ANP

Snelle opening Lelystad Airport tegengehouden door D66 en ChristenUnie. Foto: ANP

LELYSTAD - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft vier dagen voor de val van het kabinet geprobeerd de opening van Lelystad Airport door te drukken. ChristenUnie en D66 weigerden en blokkeerden de opening. Dat blijkt uit een reconstructie door het AD.

Tijdens een digitaal overleg op maandag 11 januari jongstleden met de fractievoorzitters van de vier regeringspartijen probeerde Van Nieuwenhuizen (VVD) de opening van Lelystad Airport te forceren. Ook premier Mark Rutte was bij de sessie aanwezig.

Aan alle voorwaarden is voldaan, zei Van Nieuwenhuizen, niets staat snelle opening meer in de weg. Ze drong er bij de fractieleiders op aan akkoord te gaan. Maar Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Rob Jetten (D66) weigerden. Ze wezen op de afspraak dat Lelystad Airport alleen mag fungeren als overloop van het volle Schiphol.

Door de coronacrisis is het vliegverkeer echter fors afgenomen en is van overname van Schiphol-vluchten voorlopig geen sprake meer. Daarom blokkeerde Segers en Jetten de opening van het omstreden vakantievliegveld. Vier dagen later viel het kabinet.

Vrees voor overlast op Veluwe

Er is in onze provincie veel verzet tegen de opening van Lelystad Airport, omdat de vliegtuigen laag over de Veluwe vliegen en bewoners vrezen voor overlast.

Zie ook: Zorgen over Lelystad Airport blijven groot in Gelderse politiek

Deel dit artikel