RTV 794 - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Mike Foppen. Foto: Omroep Gelderland
Mike Foppen bij zijn Diamond League-debuut (foto: ANP)

Mike Foppen bij zijn Diamond League-debuut (foto: ANP)

MONACO - Mike Foppen is vrijdagavond als vierde geëindigd op de 5000 meter in Monaco. De atleet uit Nijmegen deed voor het eerst mee aan een Diamond League-wedstrijd en finishte in een tijd van 13.13,06. Daarmee evenaarde hij het Nederlands record van Kamiel Maase.

Foppen kon op de 5000 meter geen bedreiging vormen voor wereldtopper Joshua Cheptegei uit Oeganda, die een daverende race liep en een nieuw wereldrecord vestigde. De viervoudig winnaar van de Zevenheuvelenloop finishte vrijdagavond in 12.35,37, waarmee hij het wereldrecord van Kenenisa Bekele uit 2004 verbrak. Na Cheptegei volgde Isaac Kemeli op plaats twee, met daarachter Jacob Krop.  

Evenaring record 2002

De 23-jarige Foppen kwam als vierde over de meet en evenaarde met zijn tijd het Nederlands record, dat al achttien jaar staat. Zo beleefde hij een indrukwekkend debuut in de Diamond League.

Foppens seizoen op de baan werd in maart ruw onderbroken door het coronavirus. Dat zorgde ervoor dat hij geruime tijd geen officiële wedstrijden kon lopen. Wel maakte hij indruk door eind april een (niet-officieel) Nederlands record neer te zetten op de 5 kilometer tijdens de Corona Solo 5k-run.

Medio juli liep de Nijmegenaar in zijn thuisstad vervolgens naar een officieel Nederlands record van 13.31 in het Goffertpark, tijdens de 5k Seven Hills Test Run.

Zie ook:

Deel dit artikel