Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Herdenking Klementbrug Foto: RTV794
Ankeiler: In april 1945 hielden verzetsgroepen uit Heerde en omstreken zich twee nachten verborgen in de woning met schuur bij de Klementbrug in Heerde.

HEERDE - In april 1945 hielden verzetsgroepen uit Heerde en omstreken zich twee nachten verborgen in de woning met schuur bij de Klementbrug in Heerde. Hun opdracht was het onbeschadigd overdragen van de brug aan de Canadezen, die elk moment konden komen.

Na lang tevergeefs wachten – de Canadezen volgden uiteindelijk een zuidelijker route – werden de verzetslieden in de vroege vrijdagochtend ontdekt door Duitse militairen en onder vuur genomen.

De muur, waarin de kogel-inslagen nog zichtbaar zijn, is gespaard gebleven en vormt thans een wezenlijk onderdeel van het monument. Voor deze muur is een eikenhouten zwaard geplaatst, op de plek waar smalle klinkerpaadjes elkaar treffen als de spaken van een wiel: hier werden op 13 april 1945 mensen van allerlei richtingen en opvattingen gedood. De kruisvorm van het zwaard wijst op het kruis van Jezus Christus, waarin onze troost gelegen moet zijn.

Iedere 13 april om 07.00 uur wordt hier een sobere herdenking gehouden door mensen die zich bij het monument betrokken voelen.

De bijeenkomst op 13 april 2021 rond 07.00 uur :

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel