Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De vlinder van bloembollen naast de Gildeschool in Epe. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Groep 8-leerlingen van de Gildeschool stoppen bloembollen in de grond. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Als het aan René Blok ligt, wordt Epe één grote bloemenzee. Deze week werden al twintig bloemperken aangelegd in de vorm van een vlinder.

- Als het aan René Blok ligt, wordt Epe één grote bloemenzee. Deze week werden al twintig bloemperken aangelegd in de vorm van een vlinder. Volgend jaar moeten de bermen van de gemeente een kleurrijk bloemenlint vormen tussen die vlinders.

De Epenaar René Blok heeft het tot zijn missie gemaakt om Epe bewust te maken van het belang van een schone omgeving met ook genoeg plekjes voor plant- en diersoorten, oftewel biodiversiteit.

Met succes, want tweemaal per jaar trommelt hij zo 150 man op voor opruimacties. Hij richtte zelfs een stichting op voor behoud van een schone leefomgeving. Met 'Expeditie Vlinder' betrekt hij nu de jeugd bij zijn plannen: “Anders is over tien jaar alles kapot”.

'Voor de toekomst'

Op een klein grasveld naast de Gildeschool in Epe stoppen leerlingen van groep 8 bloembollen in de grond. Ze doen mee aan 'Expeditie Vlinder', net als veertien andere scholen binnen de gemeente. “Leuk om te doen”, vinden Robin en Nikki (beiden 11). Maar intussen leerden ze een wijze les. “We maken ons wel een beetje zorgen over de toekomst”, vertellen de leerlingen. “In het park ligt heel veel vuil: sigarettenpeuken, flesjes en blikjes. Als dieren het vuil eten, dan krijgen wij het in ons lichaam als wij die dieren weer eten.” Eens in de maand gaan de leerlingen hun eigen vlinderbloemperk schoonhouden. Blok: Ze weten nu: niet alleen een mens kan kanker krijgen, ook insecten. Dat vinden ze heel erg. Ik probeer in te spelen op de emotie.”

De vlinder van bloembollen naast de Gildeschool in Epe. - Foto: Omroep Gelderland

Het vlinderbloemperk bij de Gildeschool is 2,5 meter en ontworpen door Sanne (11). Haar kleurrijke ontwerp werd als mooiste gekozen. “Zo leuk dat het hier blijft staan. Er zijn te weinig bloemen en planten. Echt zielig dat dieren doodgaan omdat ze te weinig voedsel hebben.”

'Meer pesten op vies schoolplein'

Blok is ervan overtuigd dat een schone omgeving ook direct bijdraagt aan de gezondheid van kinderen: “Op een schoolplein waar het smerig is, is meer agressie. Meer pesten. Dus hoe schoner de omgeving is, hoe beter de mentale gesteldheid van het kind”.

Nu wordt de jeugd betrokken, volgend jaar zijn de volwassenen aan de beurt: “Ik ga ondernemers vragen of ze de rupsen tussen de vlinders willen zijn. De bermen van de gemeente moet één groot bloemenlint worden. Dat wordt dat het eerste eten voor de insecten in het voorjaar. Want dat is er te weinig.”

Zelf chronisch ziek

Om Epe vol bloembollen te zetten, is Blok al anderhalf jaar bezig. “Dit is mijn werk geworden: scholen bewegen om mee te doen, regelen dat bermen niet gemaaid worden, op zoek naar biologisch geteelde bloembollen. Ik ben zelf chronisch ziek, maar dit heeft mij letterlijk op de been gehouden.”

“Ik doe het vooral voor de kinderen. We hebben als volwassenen echt wat nagelaten en moeten ze nu gaan helpen. We moeten alles op alles zetten om de vlinders en bijen te helpen, anders is over tien jaar alles kapot. Jongeren vinden dat heel erg. Ze snappen dat er al heel veel weg is.”

Groep 8-leerlingen van de Gildeschool stoppen bloembollen in de grond - Foto: Omroep Gelderland

Meer over

Deel dit artikel