Thermokleding is razend populair. Foto: Omroep Gelderland

Thermokleding is razend populair. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Verkopers van thermokleding merken dat de warmhoudende kleding over de toonbank vliegt. Mensen dragen bijvoorbeeld thermo-ondergoed, zodat ze de centrale verwarming een paar graden lager kunnen zetten. Maar is het wel gezond om de hele dag thermokleding aan te hebben?

Het dragen van thermo-ondergoed is een hele slimme manier om je warmer te kleden. Dat zegt Maria Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen: "Het is een goed middel om de centrale verwarming lager te kunnen zetten."

Bij het dragen van elektrisch verwarmende kleding, met een batterij, heeft ze vraagtekens.. "Dat zou ik niet aanraden om de hele dag te doen. Het is goed om je lichaam te wennen aan de lagere temperatuur. Het wordt ook heel warm, veel warmer dat de normale 20 graden in de kamer. Dat is het paard achter de wagen spannen."

Dekentje op de bank

"Je wilt dat je lichaam zich aanpast aan de lagere temperatuur en meer warmte gaat produceren. Dan ga je verbranden en kun je zelfs afvallen", legt Hopman uit. Met een dekentje op de bank vindt ze ook een goed idee. "Dat is nog gezellig ook."

Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc in Nijmegen sluit zich bij de woorden van Hopman aan. "Het is een goede en goedkopere manier. En je hebt het snel terugverdiend door het gas dat je bespaart. Al kun je de verwarming maar een halve graad lager zetten. Nu het echt kouder gaat worden, tikt het aan gedurende de winter."

'"Als je de verwarming hoger zet, doe je dat om in je thermische comfortzone te komen. Dan voelt het prettig. Als het koud is, ga je rillen en dat is onprettig. Je lichaam verzet zich daartegen. Thermo-ondergoed is dan een oplossing", gaat hij verder.

'In laagjes kleden'

Er zijn ook alternatieven, geeft Eijsvogels aan. "Wollen kleding. Dan wordt de warmte goed vastgehouden. En je kunt je in laagjes kleden. Dan blijft er tussen de lagen lucht gevangen. De warmte van je lichaam moet dan door meerdere barrières heen en blijft langer behouden."

Eijsvogels noemt nog een voordeel van laagjes: "Als je een hele dikke trui draagt, kun je het stikheet krijgen. Dan kun je een laag uitdoen. En indien nodig later weer aandoen."

Lange onderbroeken en je in laagjes kleden was vroeger heel normaal in de winter. Bekijk de reportage.

Deel dit artikel