Militairen oefenen parachutesprongen voor Airborne-herdenking - RTV 794

De parachutisten sprongen boven de Ginkelse Heide in Ede. Foto: Omroep Gelderland

De parachutisten sprongen boven de Ginkelse Heide in Ede. Foto: Omroep Gelderland

EDE - Zaterdag zijn de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede. Traditioneel zetten de Rode Baretten van de 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen hun beste beentje voor. Dat doen zij samen met zo’n 1000 militairen uit twaalf verschillende landen tijdens de internationale parachutistenoefening Falcon Leap.

De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op het samenwerken op het gebied van luchtlandingsoperaties en vinden jaarlijks plaats. Dit jaar wordt voor het eerst geoefend met militairen die vanuit een helikopter springen. Daarvoor nemen de Amerikaanse en Tsjechische militairen in totaal drie helikopters mee naar Nederland.

Lars, groepscommandant bij de 11 Luchtmobiele Brigade, sprong vandaag voor het eerst in Ede. "Dat was een ervaring. Tijdens de sprong was ik in een draai verwikkeld, dus ik moest even werken om nog een goede landing te maken", blikt hij terug.

Bekijk hoe er wordt geoefend:

Doel

Luchtlandingen, ook wel airborne operaties genoemd, zijn de snelste manier om grotere aantallen militairen over lange afstanden te verplaatsen. Tijdens de oefeningen worden militairen en materieel gedropt op verschillende plekken in Gelderland, het noorden van Nederland en België. Met als hoogtepunt de dropping aanstaande zaterdag op de Ginkelse Heide in Ede.

Tijdens de oefeningen, die in onze provincie plaatsvinden in Deelen, Ede, Heteren, Houtdorperveld en Renkum, droppen de Rode Baretten internationale para’s en ladingen. Het doel hiervan is om voorbereid te zijn voor militaire missies waar slecht bereikbare gebieden moeten worden bevoorraad.

Internationale oefening

Aan de oefening doen dus twaalf landen mee. Naast Nederland zijn dat België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Volgens Lars is de samenwerking met die landen belangrijk. "Je leert werken met elkaars uitrusting en ook de saamhorigheid en het herdenken van Market Garden zijn belangrijke items."

Deel dit artikel